Hystrix Indica (2022)

Barbora Tomášková. Premiéra skladby slovenské skladatelky, multiinstrumentalistky a sochařky, ve které autorka propojuje live-elektroniku s akustickými nástroji a vytváří zvukové krajiny, kde hudební plynutí pramení z intuice a rituálu. Jádrem jejího zvukového světa jsou autorské vlastnoručně vyrobené zvukové objekty/sochy proměňující se ve spojení s elektronikou v hybridní hudební nástroje. Uvádí Ladislav Železný.

Účinkují Barbora Tomášková (koncept, elektronika, zvukové objekty, elektrická kytara, zpěv), Rozália Miklášová (housle, zpěv).

Natočeno 2022. Premiéra 28. 9. 2022 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 59 min.) v cyklu Radioateliér – PremEdice.

Lit.: anonym: Barbora Tomášková: Hystrixxx Indicaaa. In web Radioacustica, 28. 9. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Koncert pro zvukové objekty, live-elektroniku, housle a vokál, rezonující kolem DIY akustických nástrojů, z nichž jeden nese název Hystrix Indica (Dikobraz srtnatonosý), je syntézou vizuální tvorby a hudby, stejně tak jako experimentováním s artikulaci zvuku v kombinaci s přístupy navazující na tradici konvenční hudební tvorby, improvizaci, nebo extenzivní techniky interpretace.

Projekt Hystrix Indica je performativní zvuková krajina, jejímž jádrem jsou vlastnoručně vyrobené zvukové sochy proměňující se ve spojení s live-elektronikou v hybridní hudební nástroje. Performativní prostor koncertního pódia se v případě rozhlasové verze projektu mění v prostor imaginace v éteru, kde se gesta stávají slyšitelnými zvukovými událostmi. Je to transformace autorské performativní zkušenosti zatavené do nahrávky a akustického prostoru dvou reproduktorů. Na jedné straně veřejné gesto v prostoru a čase a na straně druhé vnitřní soustřední v jedinečném intimním a nelineární momentu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)