Literární výročí: Přemysl Rut (2014)

Připravila Alena Blažejovská.

Připravilo Brno v roce 2014. Premiéra 15. 3. 2014 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 18:00 – 19:00 h.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Literární výročí: Přemysl Rut. In web ČRo Brno, březen 2014 (anotace + úryvek textu). – Cit.: V závěru Zelného rynku si tentokrát připomeneme 60. narozeniny prof. Přemysla Ruta. Narodil se 10. března 1954 v Kutné Hoře. V letech 1974–79 vystudoval činoherní režii na DAMU, už za studií spolupracoval s Nedivadlem Ivana Vyskočila – zpočátku jako klavírista, později též zpěvák a autor. 

Po studiích byl povolán na vojnu do Uherského Hradiště, kde pak v letech 1980–84 zůstal jako režisér Slováckého divadla a zejména vedl jeho Malou scénu, pro niž připravil čtyři kabaretní inscenace. 

Když byl roku 1983 hradišťský kabaret po dohodě Státní bezpečnosti s novým vedením divadla zakázán, realizoval Rut ještě pátou inscenaci ve Studiu Fórum Olomouc. Pak se vrátil do Prahy a v letech 1984–90 učil v hudebním oddělení Státní konzervatoře. Současně vedl Malé české divadlo, v němž s přáteli uváděl kromě svých her scénická čtení dramat, která tehdy neměla naději na inscenaci v oficiálních divadlech a spoluredigoval samizdatový časopis O divadle. Po převratu byl krátce redaktorem Literárních novin, od roku 1993 žil na volné noze jako spisovatel a hudebník. 

Na jevišti, posléze i v rozhlase a v televizi vystupoval s předními osobnostmi českého autorského divadla. Kromě Ivana Vyskočila s Pavlem Boškem, Petrem Skoumalem, Janem Vodňanským, Jiřím Suchým, se skupinou Český šanson a dalšími – a čím dál častěji také v samostatných autorských představeních. 

Realizoval několik rozsáhlých cyklů rozhlasových a televizních. Je autorem řady rozhlasových her, mnoha esejů a povídek, na jejichž realizaci se téměř vždy podílel i jako interpret. Dvakrát získal hlavní cenu Prix Bohemia Radio. Médiím, zejména rozhlasu, se věnuje také v převážné části své publicistiky. 

Od roku 1999 externě spolupracoval s Katedrou autorské tvorby a pedagogiky DAMU, v roce 2003 se stal jejím vedoucím a v roce 2008 byl jmenován profesorem. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)