Dokumentární záznam: Jiří Kovanda – Ještě jsem tu nebyl (2014)

Připravila Alena Blažejovská.

Hovoří autor Jiří Kovanda a ředitelka Domu umění Terezie Petišková.

Připravilo Brno v roce 2014. Premiéra 15. 3. 2014 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 18:00 – 19:00 h.).

Lit.: Blažejovská, Alena:  Dokumentární záznam: Jiří Kovanda – Ještě jsem tu nebyl. In web ČRo Brno, březen 2014 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Zelném rynku tentokrát uslyšíte dokumentární záznam komentované prohlídky retrospektivní výstavy Jiřího Kovandy, která je v Domě umění města Brna přístupná do 6. dubna. V nahrávce hovoří autor a ředitelka Domu umění Terezie Petišková.

Jeden z nejznámějších českých konceptuálních umělců Jiří Kovanda (nar. 1953) je autodidakt, žije a pracuje v Praze. O jeho školním vzdělání lze tedy říci pouze tolik, že maturoval v roce 1973 jako absolvent pětiletého učebního oboru zedník na učňovské škole v Praze-Malešicích. 

Od roku 1971 pracoval jako zeměměřič u Vojenských staveb při stavbě pražského metra. V polovině 70. let navštívil Polsko, kde se seznámil s okruhem konceptuálních umělců, a díky nim pak i s českými konceptualisty Petrem Štemberou, Karlem Milerem a Janem Mlčochem. 

V roce 1976 měl svou první výstavu ve varšavské studentské galerii Mospan. O rok později začal pracovat v depozitáři Národní galerie v Městské knihovně v Praze. Důležitá byla pro něj výstava v pražském klubu Futurum v roce 1984, kde přečetl pateticko-ironický text o své tvorbě, ve kterém se označil za „nedělního malíře“. V roce 1985 se seznámil s mladými umělci – organizátory Konfrontací, na kterých rovněž vystavoval. 

Od roku 1995 působí Jiří Kovanda jako odborný asistent Malířské školy Vladimíra Skrepla na Akademii vývarných umění v Praze. Od roku 2008 vede ateliér Performativní média na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Vystavuje v Čechách a především v zahraničí. 

Jeho retrospektivní výstava v Domě umění města Brna má název Ještě jsem tu nebyl. Ale jak autor podotkl k názvům svých děl: názvy u něj nemají vysvětlující funkci, jsou spíše zajímavým doplňkem, přidanou hodnotou. Výstavu i katalog připravilo ve spolupráci s Domem umění polské Muzeum Współczesne Wrocław. Kurátorem je Adam Dominik. Vystavená díla pocházejí z nejrůznějších státních i soukromých sbírek Evropy. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)