Autor na dnes – Jozef Urban (2015)

Róbert Šedivý. Autor na dnes. Hudební dramaturgie Zuzana Jurišová. Zvuk Dušan Kozák. Spolupracoval Mgr. Viktor Suchý. Redakce Táňa Kusá.

Účinkují Viktor Suchý a Róbert Šedivý. Ukázky čte Ľubomír Bukový.

Připravil Slovenský rozhlas pro RTVS v roce 2015 (15 min.). Premiéra 21. 12. 2015 v cyklu Autor na dnes (SRo 3 Rádio Devín).

Pozn.: Jozef Urban je z rodu neprehliadnuteľných básnikov, ktorí rozhodne pútali a stále pútajú pozornosť. Ide o ten klasický prípad, keď básne viažu na seba veľký obdiv čitateľov (o ktorých ide v prvom rade), ale rovnako aj určité odmietanie zo strany kritiky. Urban napísal 4 básnické zbierky (Malý zúrivý Robinson, Hluchonemá hudba, Kniha polomŕtvych, Snežienky a biblie) , 2 zbierky esejí, desiatky piesňových textov, ale aj rozprávku a rozhlasovú hru. Ako básnik sa neustále vyvíjal… Nie je žiadnym tajomstvom, že chrliť verše ho postupom času neuspokojovalo, pričom sám spomenul „že poézia stráca pre neho príťažlivosť a rád by sa venoval inému.“ K tomu inému už neprišlo, v apríli 1999 tragicky zahynul pri autonehode. Napriek skorému odchodu sa zaradil nielen k najväčším básnikom svojej generácie, ale tiež k najväčším slovenským básnikom 20.storočia. (anotace SRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)