Na okraji propasti – Příběh ponorky B-59 (2017)

Připravil a uvádí Stanislav Motl. Nikdy předtím a zatím ještě nikdy potom nestál svět tak blízko světové válce. Přesněji – jaderné válce. Psal se rok 1962. Sovětské rakety dopravené tajně na Castrovu Kubu se staly pomyslnou rozbuškou. Rozbuškou k dramatickému konfliktu, který do historie vešel pod pojmem – karibská krize. Svět se ocitl na samém prahu sebezničení. Státy mobilizovaly, připravovaly protiatomové kryty. Lidé skupovali zásoby. Panika. Chybělo docela málo. Pomyslný prst na spoušti měl jistý muž, který v rozhodujícím okamžiku odmítl hrát roli pěšce na šachovnici. A zachránil svět. Svět, který o něm celá desetiletí nevěděl? Dramaturgie Bronislava Janečková. Technická spolupráce Jitka Borkovcová, Tomáš Gsöllhofer. Spolupráce na scénáři a režie Vlado Příkazský.

Hostem je historik a politolog Jaroslav Fiala.

Natočeno 2017. Premiéra 17. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 16:04 h.) v cyklu Stopy, fakta, tajemství… (324).

Lit.: Motl, Stanislav: Na okraji propasti. Příběh ponorky B 59, která mohla začít třetí světovou. In web ČRo 2 Praha, 17. 6. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V roce 1962 stál svět na okraji jaderné války. Prst na spoušti držel muž, který v rozhodujícím okamžiku odmítl hrát roli pěšáka na šachovnici, a tak zachránil svět. Celá desetiletí jsme ale netušili, že někdo takový vůbec existoval. Poslouchejte až do pondělí 24. července 2017.

Během karibské krize státy mobilizovaly, připravovaly protiatomové kryty, lidé si pořizovali zásoby. Nešlo už jen o politiku, do dění se zapojili i vojáci. J. F. Kennedy (JFK) ani Nikita Chruščov vůbec neměli situaci pod kontrolou a mohli děkovat pouhé náhodě, že lidstvo krizové dny roku 1962 přežilo.

V dokumentu se cituje ze vzpomínek Vadima Orlova a z knihy Jaroslava Fialy Jak se zbavit Castra: Kuba, Spojené státy a Československo ve studené válce.

Dne 24. října 1962 začaly USA s námořní blokádou Kuby a Sovětům daly ultimátum: stažení sovětských raket z území Kuby do 48 hodin. Nervy napnuté k prasknutí mají posádky čtyř sovětských jaderných ponorek v kubánských vodách. A velitel jedné z nich ztratil a zřejmě chtěl odpálit torpédo.

Utajený hrdina

Tím velitelem byl kapitán Valentin Savickij. Zastupoval ho Vasilij Archipov, který se do vojenské historie zapsal už dřív, když zabránil jaderné katastrofě na jiné ponorce. Podle popisu jednoho z členů posádky tehdy kapitán zavelel: „Zničíme je! Zemřeme také, ale všechny je potopíme!“

Zástupce Archipov ale odmítl splnit rozkaz, ponorka se pak vynořila. O den později Nikita Chruščov souhlasil se stažením zbraní z Kuby pod podmínkou stažení střel NATO z Itálie a Turecka. Krize byla zažehnána. Všechny podrobnosti byly ale až do nedávna přísně tajné.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)