Hovory – Sabina Slonková (2017)

Sabina Slonková v Hovorech vzpomíná na kauzu Olovo i na to, jak si Karel Srba objednal její vraždu. Připravila Jana Klusáková.

Natočeno 2017. Premiéra 13. 6. 2017 (ČR0 Plus, 22:05 h). K poslechu zde.

Lit.: Klusáková, Jana – Trpišovská, Jana: Byla jsem přesvědčená, že MF DNES pod Babišem dokážu vybalancovat, říká Slonková. In web ČRo Plus, 15. 6. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Sabina Slonková nemá ráda slovo „investigativní“ a primárně se považuje za novinářku, která se snaží získat a přinášet nové informace. Úspěchem podle ní je, že ji její práce i po pětadvaceti letech stále baví a neděsí se v neděli večer, že musí v pondělí opět do redakce.

Stát se novinářkou ale nebyl její dětský sen. „Chtěla jsem být ošetřovatelkou zvířat v zoologické zahradě. Drželo mě to relativně dlouho, zajímala jsem se o zvířata a měla jsem spoustu knížek, ale pak jsem usoudila, že to asi není cesta, kterou bych chtěla jít,“ říká.

V šestnácti letech se ocitla v redakci Mladé fronty v Panské ulici. Aniž by to plánovala, zůstala tam. Od vaření kávy a nošení papírů se dostala k novinařině. „Měla jsem strašné štěstí, protože dnes už na to v redakcích není čas. Naučili mě všechno, co by novinář měl při psaní zpráv respektovat, a i když se doba mění, základ zůstává stejný a z toho, co mě tehdy naučili kolegové, čerpám do dneška,“ vzpomíná Slonková.

V Mladé frontě začala spolupracovat s Jiřím Kubíkem, se kterým vytvořila, jak říká, výkonnou dvojici, která byla schopná přinášet informace, které nebyly k mání. Pracovala tam dvanáct let a byla to podle ní jedna z nejlepších ér, kterou v novinařině zažila. 

Kauza Olovo
Chemická značka olova, Pb, odpovídá iniciálám političky Petry Buzkové. Právě jí se týkala tzv. kauza Olovo, která vypukla v květnu 2000. MF DNES přišla s informací, že v okruhu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana vznikl pomlouvačný hanopis, který měl Buzkovou zdiskreditovat. Vedení ČSSD odmítlo, že má se spisem cokoliv společného, ale nakonec Zemanův poradce potvrdil, že autorem je Vratislav Šíma. Před soud poslán nebyl, protože podle státního zastupitelství nebyl čin společensky nebezpečný.

Kauza Olovo a najatý vrah

V roce 2000 byla Sabina Slonková obviněna v tzv. kauze Olovo, protože odmítla policii sdělit, od koho se spolu s kolegou Kubíkem dozvěděla o pamfletu proti Petře Buzkové. Prezident Václav Havel jí udělil milost, žalobce stíhání nakonec zastavil jako neodůvodněné.

„Byl to do značné míry zlomový příběh. Nemusíme si nalhávat, že je politika čistá. Ne všichni politici hrají fér, a to i v rámci své vlastní partaje. Ale aféra Olovo byla určitým způsobem zlom. Pokud v kanceláři předsedy vlády vznikne pomlouvačný a lživý pamflet na tehdy jednu z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších političek, která je rivalkou onoho premiéra, tak je to překročení všech pravidel,“ říká Slonková.

O dva roky později policie vyšetřovala objednávku její vraždy. Tu měl provést recidivista Karel Rziepel pod dozorem pracovníka ministerstva zahraničí Karla Srby. „Ta situace je strašně absurdní. Představte si, že jste v práci, zavolají vám z čísla, kde se představí neznámý člověk, že je od policie a že s vámi potřebuje nutně mluvit. Vy jdete na schůzku, posadíte se proti němu a on řekne: Máme tady zakázku, někdo vás chce zabít. V první chvíli si myslíte, že se ten člověk zbláznil,“ vzpomíná Slonková.

Když si policie informace ověřila, dostala novinářka ochranku, ale později se přesunula do budovy pro chráněné osoby. Nasmlouvaného vraha odhalila policie tak, že se sám přišel udat, protože ji nemohl najít. Podle Slonkové dostal strach, co by se stalo, kdyby úkol nesplnil.

Ke kauze se s kolegou Kubíkem vrátila až po patnácti letech, protože chtěla vědět, jestli za tím bylo ještě něco víc. „Teď jsme zjistili, že bylo. Na ministerstvu zahraničí, kde tehdy Karel Srba působil, bujel černý obchod se zbraněmi, který byl pokrytý diplomacií. Probíhal v kontejnerech, kterými se vozil na české ambasády v zahraničí stavební materiál na rekonstrukce. Zpětně si myslím, že to byla jedna z věcí, o které jsme se neměli dozvědět a o kterou se mohl někdo bát. Upřímně, rekonstrukce ambasád, které jsme popisovaly, pronájmy českého domu – to jsou v porovnání se zbrojními obchody drobné. Bavíme se o stamilionových až miliardových částkách. Ten byznys jel dlouhodobě, byli do toho zapletení lidé ze zpravodajských služeb, které se v éře premiéra Miloše Zemana podařilo rozvědce rozesít na některá ministerstva.“

Šéfredaktorka na půl roku

Dne 1. ledna 2014 se Slonková stala šéfredaktorkou MF DNES, když Mafru koupil Andrej Babiš. V této pozici působila jen půl roku, dala výpověď a svůj odchod zdůvodnila tak, že nelze vést nezávislé noviny, když je vlastní politik.

„Byla jsem přesvědčená, že to dokážu vybalancovat, a spoléhala jsem, což se ukázalo jako špatný odhad, na to, že se Andrej Babiš bude od těch novin držet dál, protože si to prostě nedovolí. Všichni přece vědí, že to praskne, že tahle cesta nikam nevede a že když řekl, že do těch novin mluvit nebude, tak pro něj bude velmi komplikované, když se něco takového objeví.“ 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)