Rozhovor na tému: Svätopluk v historiografii 1/3 (Rozhovor na téma: Svatopluk v historiografii, 2017)

Připravila a moderuje Táňa Kusá.

Hovoří doc. Zuzana Kákošová, doc. Miloslav Vojtech, jazykovědec prof. Pavol Žigo, prof. Martin Homza, vedoucí Katedry slovenských dejín a doc. Vincent Múcska – vedoucí Katedry všeobecných dejín na Filozofické fakultě Univerzity Komenského.

Natočeno 2017. Premiéra 3. dílu 8. 12. 2017 (Rádio Devín, 18:30 h).

Lit.: anonym: Parnas – Ján Hollý: Svätopluk X. Literatúra. In web Rádio Devín, 1. 12. 2017 (článek). – Cit.: Čítanie eposu Jána Hollého – 12.spev
Premiéra: 4. až 7.12. 2017 (pondelok – štvrtok)

Tento týždeň počúvame záverečný 12. spev eposu Jána Hollého Svätopluk v interpretácii Idy Rapaičovej a Petra Rúfusa. Preklad do modernej slovenčiny ho doslova odklial. Vďaka nemu rozumieme lepšie tiež bernolákovčine a uvedomujeme si, že Ján Hollý nie je len prázdna literárna ikona.

V pondelok, utorok a v stredu vysielame o 18:30.

Vo štvrtok 7.12. vysielame Parnas výnimočne o 21:00 hodine kvôli priamemu prenosu z milánskej opery La Scala.

Rozhovor na tému: Svätopluk v historiografii – 3. časť
Premiéra v piatok 8. decembra 2017 o 18.30

Počúvajte záver rozhlasového cyklu Parnas. Ako veľkomoravského panovníka zobrazil básnik Ján Hollý, hovorili v našom cykle literárni historici doc. Zuzana Kákošová a doc. Miloslav Vojtech, jazykovedec prof. Pavol Žigo a mohli sa o tom napokon presvedčiť poslucháči Rádia Devín. V predchádzajúcich dvoch rozhovoroch sme sa dozvedeli, ako Svätopluka vnímala dobová historiografia, ale tiež práce neskoršie. V 3. časti nadviažeme na naše národné obrodenie – historické práce Sasinka, Šafárika, Papánka a Sklenára, z ktorých vychádzal Ján Hollý. Pokračujeme štúrovským obdobím, aj ako ho reflektovalo 20. storočie. Napokon ako sa inštrumentalizoval Svätoplukov kult a nakoľko je pre spoločnosť potrebný národný mýtus.

Hosťami Táne Kusej budú prof. Martin Homza – vedúci Katedry slovenských dejín a doc. Vincent Múcska – vedúci Katedry všeobecných dejín na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)