Jak to vidí… Tomáš Zima (2018)

Host: rektor UK, lékař a biochemik Tomáš Zima. Témata: vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka; prezidentské volby; přínos EU; osmičkový rok; Jan Palach; léčba cholesterolu a tlaku; globální nedostatek zdravotníků. Moderuje Zita Senková.

Natočeno 2018. Premiéra 16. 1. 2018 (ČRo 2 Praha, 8:30 h). K poslechu zde.

Lit.: Kreuz, Petr: Dnešní výroky rektora Univerzity Karlovy T. Zimy na ČRo 2 v pořadu „Jak to vidí“ o Janu Palachovi… In Facebook, 16. 1. 2018 (status). – Cit.: Dnešní výroky rektora Univerzity Karlovy T. Zimy na ČRo 2 v pořadu „Jak to vidí“ o Janu Palachovi svědčí o neuvěřitelném marasmu a bezhodnotovosti české akademické obce i české společnosti jako celku. Aby někdo, kdo byl v době nejtužší normalizace přijat v 17 letech do KSČ, kdo se v lednu 1989 podepsal na titulní straně hlavního partajního „orgánu“ pod text, kde se označoval Palachův čin jako „nesmyslný skutek“ a kdo ještě v létě 1989 aktivně perzekuoval (skutečné i jen domnělé) účastníky demonstrací tzv. Palachova týdne, dnes jménem Univerzity Karlovy vyjadřoval k demokratickému odkazu Jana Palacha, je opravdu nehorázné a je mi z toho fyzicky zle. Neméně zle je mi ze všech těch členů akademické obce UK a FF UK, kteří budou Zimovi tento týden statovat při palachovských vzpomínkových akcích, a neozve se při tom proti Zimovi ani myš! („Akademici“ tím, žel, vlastními činy potvrzují výroky Miloše Zemana, že si nezaslouží žádný respekt… ) A proč se, proboha, na tyto obecně známé a snadno dohledatelné skutečnosti nezeptala novinářka Zita Senková, která vedla se Zimou interview? Nebo proč (když už neměla dostatek odvahy se zeptat) se Z. Senková alespoň tomuto tématu nevyhnula?!? Vždyť mluvit se Zimou o Palachovi je horší než mluvit o provaze v oběšencově domě… — Není vůbec divu, že za tohoto stavu věcí, historického vědomí a duchovních hodnot volby dopadají tak, jak dopadají.

Lit.: Blažek, Petr: Petr Kreuz má pravdu, je to skutečně trapné. In Facebook, 17. 1. 2018 (reakce na status). – Cit.: Petr Kreuz má pravdu, je to skutečně trapné.  Je na místě, aby se rektor UK prof. Tomáš Zima alespoň na začátku takového rozhovoru omluvil za svoje někdejší chování v roce 1989. Viděl jsem to i ve večerních Událostech na ČT 24. Měl by za UK mluvit v takovém případě prorektor Martin Kovář, ať se nemusím za svou alma mater stydět.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)