Vizitka – Lukáš Kokeš a Klára Tasovská (2018)

Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život. Lukáš Kokeš a Klára Tasovská, filmoví dokumentaristé. Moderuje Bohdan Bláhovec.

Natočeno 2018. Premiéra 18. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h).  Repríza 18. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 19.01 hodin).

Lit.: Bláhovec, Bohdan: Klára Tasovská a Lukáš Kokeš: Film je tím autentičtější, čím víc s ním strávíte času. In web ČRo 3 Vltava, 18. leden 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: I když jsou jejich jména známá spíše užšímu okruhu filmových nadšenců než široké veřejnosti, je možné bez nadsázky tvrdit, že tvůrčí tandem Klára Tasovská a Lukáš Kokeš patří mezi tuzemské nejprogresivnější filmaře.

Jejich filmy se těší velkému ohlasu i na zahraničních festivalech. Ten debutový z roku 2012 s názvem „Pevnost“ procestoval řadu světových přehlídek a uvedl mladé tvůrce do mezinárodního povědomí.
To, že se v něm uchytili dokazuje i fakt, že poslední film s názvem „Nic jako dřív“ měl světovou premiéru na prestižním festivalu dokumentárních filmů IDFA v holandském Amsterdamu. Observační portrét čtveřice dospívajících z pohraničního Varnsdorfu si tu českou odbude v březnu na festivalu Jeden svět.

„Ve filmu nám šlo o co největší autenticitu a s tou souvisela i potřeba blízkosti se všemi protagonisty. Natáčeli jsme je i při čištění zubů, což všem vždy přijde jako absurdní požadavek,“ říká Kokeš. „Jako celek je pak portrétem životní situace mladé generace,“ dodává.

„V kreativním procesu bylo zásadní, že fungujeme ve velmi malém štábu. Lukáš je režisér i kameraman a já jsem film stříhala,“ říká Klára Tasovská. „Právě dlouhý čas na jeho dokončení byl velmi důležitý, jelikož bylo možné pracovat pečlivě a dělat si i pauzy,“ shrnuje Tasovská proces výroby, který se v celkovém čase protáhl skoro na pět let.

„Tím, že spolu tvoříme i žijeme, na svých filmech pracujeme v zásadě nepřetržitě, což nám vyhovuje,“ doplňuje Lukáš Kokeš.

O principech jejich režijní tvorby i možnostech vytvářet v Čechách filmy evropského významu s dvojicí hovořil Bohdan Bláhovec.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)