Interview Plus – Samer Shehadeh (2016)

Jak se žije muslimům v Česku? A jak vypadá tuzemská muslimská komunita? Rozumí Češi islámu a rozumí mu vlastně i samotní muslimové? Jaký je rozdíl mezi islámem a islamismem? Hostem v Interview Plus je islámský duchovní Samer Shehadeh. Připravil a moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2016. Premiéra 17. 8. 2016 (ČRo Plus, 11:34 h). K poslechu zde.

Lit.: Rozsypal, Michael: Islámský duchovní Samer Shehadeh: Češi prostě nechápou, co je to islám. In web ČRo Plus, 17. 8. 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Islámský duchovní Samer Shehadeh: „Termín mohamedán je nepřesné označení, protože my nejsme mohamedáni, my neuctíváme proroka Mohameda, je to pro nás jen vzor „.

Otázky Michaela Rozsypala v Interview Plus: Jak se žije muslimům u nás? Jak vypadá tuzemská muslimská komunita? Rozumí Češi i muslimové islámu? A má v sobě islám skutečně zakořeněnou nenávist vůči těm, kdo v něj nevěří?

„Když se mluví o muslimských duchovních, tak je třeba si uvědomit, že to u nás funguje trochu jinak – u nás nefunguje hierarchie a není podmínkou, aby muslimský duchovní působil v nějaké mešitě. I ten výraz duchovní je trochu s nadsázkou nebo rezervou – duchovní u nás spočívá v tom, že má schopnosti a znalosti k tomu učit muslimy islám, bez ohledu na to, že má k tomu mešitu nebo byl pověřen,“ vysvětluje svou pozici v Interview Plus islámský duchovní Samer Shehadeh. 

„Dochází k nepochopení, Češi většinou neznají islám. Důkazem je, že když mluvím s někým o islámu, tak většina otázek kolem terorismu, homosexuality, ženy…lidé nevědí, co islám je.“
Islámský duchovní Samer Shehadeh

Když umírají muslimové, tak v médiích o terorismus nejde

Jedním z témat rozhovoru je, jak informují média o muslimech. Shehadeh připomíná případ Japonce, který nedávno ubodal v domově pro invalidy k smrti 19 lidí. „Vůbec se nehovořilo o teroristickém útoku, ale bylo objasněno, že šlo o psychicky narušeného člověka, který už se jednou léčil.“

Připomíná také útok v Mnichově, který spáchal Němec íránského původu David Ali Somboli. „Zabil devět lidí a hned se začalo mluvit o teroristickém útoku. Nicméně jakmile se zjistilo, že osm z devíti obětí byli muslimové, tak se začalo mluvit o ozbrojeném útoku psychicky narušeného člověka.

A v souvislosti s tím uvádí dále: „Naopak, když se podíváme na masakry, ke kterým došlo a o kterých se mluví jako o teroristických činech – jako například masakr v Nice, který spáchal Mohamed Bouhlel – podle svědectví jeho blízkých se jednalo o těžkého alkoholika a o člověka, který v životě nevkročil do mešity. Což svědčí o tom, že s islámem neměl ve svém praktickém životě vůbec nic společného.“

Jak se mu žije v České republice? „Poslední dobou se to trochu zhoršuje, trošku výrazněji vzhledem k mediální protiislámské kampani. Jde o to, jak se v médiích mluví o islámu a muslimech – že jsou to teroristé, nemluví se o nich téměř pozitivně, islamofobie sílí a můžu říct z praxe, že prakticky opravdu vždy, když se ženou a s dětmi vyrazíme na výlet nebo do města, tak nám někdo nadává, někdo na nás křičí. Spousta muslimek si sundala šátky.“

Útoky podle jeho výpovědi zůstávají na verbální úrovni a nedějí se rozhodně od všech lidí na ulici. Jak dále říká – s diskriminací se nesetkal a ani s problémy ohledně praktikování islámu.

Poslechněte si víc v celém Interview Plus.

Lit.: Janouš, Václav – Hrubeš, Karel: Policie viní z terorismu bývalého imáma z Prahy. Jeho bratr válčí v Sýrii. In web IDnes, 23. ledna 2018  (článek). – Cit.: Policie podle zjištění MF DNES obvinila z terorismu první tři Čechy. Jedním z nich je bývalý pražský imám Sámer Shehadeh, o nějž se již dříve zajímaly tajné služby. Dalšími jsou jeho bratr a švagrová, které policisté viní z toho, že se v Sýrii účastní bojů v sesterské teroristické organizaci al-Káidy. Imám jim podle vyšetřovatelů v cestě pomáhal a činy schvaloval.

Prvním z obviněných je sedmadvacetiletý Omar Shehadeh, žijící dříve v Mratíně ve středních Čechách, bratr bývalého imáma. Podle policistů odcestoval v říjnu 2016 do Sýrie do válečné oblasti, kde ve městě Idlib dobrovolně vstoupil do teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám, v překladu Fronta dobytí Sýrie, což je nástupnická organizace teroristické An-Nusrá, původní sesterské organizace al-Káidy.

„Formou výcviku úspěšně absolvoval několikatýdenní kurzy, ve kterých se naučil zacházet se zbraněmi, bombami i taktiku boje s tím, že byl následně vybrán, aby připravoval a cvičil ‚bratry‘ k boji a páchání teroristických útoků,“ píší policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v obvinění.

Muži byl přidělen ex offo pražský advokát Adam Kopecký. „Jsou stíháni jako uprchlí. Já se s nimi asi těžko spojím, když ani policie přesně neví, kde se nyní nacházejí,“ řekl Kopecký s tím, že víc k případu nechce uvést.

Český teror ve jménu Alláha

Druhou obviněnou je čtyřiadvacetiletá Fátima, dříve Kristýna, která se provdala za Omara podle islámského práva šaría, aniž jej viděla. „Sama se označuje za mudžahedína v džihádu, v němž Omarovi zajišťuje aktivně zázemí bojovníka vařením, praním a společně cvičí se zbraní,“ doplňují policisté.

Třetí a klíčovou osobou je bývalý pražský imám Sámer Shehadeh. Právě jeho policisté sledovali a z jeho elektronické komunikace vědí, že odjezd bratra do Sýrie do bojů schvaloval a Fátimě pomohl do Sýrie vycestovat. Nyní se skrývá v Mauritánii. „Schvaloval bratrovo jednání, a když byla Fátima poprvé vrácena z Turecka zpět do České republiky, objednal jízdenku autobusem a dával jí rady, jak překonat turecko-syrskou hranici,“ stojí v obvinění.

O Sámera Shehadeha se zajímaly tajné služby už v minulosti, když poslal muslimům přes aplikaci WhatsApp vzkaz, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. „Kdo věří v Alláha a v soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval,“ napsal tehdy doslova Shehadeh.

Předseda Ústředních muslimských obcí v České republice Muneeb Alrawi se od všech tří distancoval.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)