Dnešní Plus – Druhá prezidentská debata (2018)

Klidnější publikum, ale o to ostřejší výroky obou kandidátů. Taková byla druhá prezidentská debata.  Hodnotí ji komentátoři Petr Holub z Echo24.cz a Petr Kolář z MF DNES. Připravil a moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2018. Premiéra 26. 1. 2018 (ČRo Plus, 8:10 h.). K poslechu zde.

Lit.: Rozsypal, Michael: Zeman sází na emoce, Drahoš na rozum. Bude záležet na tom, co voliči upřednostní, říká komentátor. In web ČRo Plus, 26. 1. 2018 (článek +; nahrávka k poslechu). – Cit.: Podle Petra Koláře jedinou novinkou bylo to, že Miloš Zeman předložil seznam sponzorů. „O jeho kredibilitě si ale můžeme myslet cokoli,“ soudí.

Klidnější publikum, ale o to ostřejší byly výroky, které si navzájem adresovali Miloš Zeman a Jiří Drahoš v prezidentské debatě České televize. Tématem bylo trestní stíhání Andreje Babiše, migrační krize, ovlivňování voleb i financování kampaně Miloše Zemana, který zveřejnil seznam sponzorů spolku Přátelé Miloše Zemana. Oba kandidáti čelili i otázkám na své spolupracovníky. Drahoš na šéfa své kampaně Jakuba Kleindiensta, Zeman zase hájil kancléře Vratislava Mynáře nebo tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka.

„Oba kandidáti se snažili hlavně neudělat chybu a takříkajíc se nepouštět do žádných větších akcí. Nevím, jestli je to špatně, ale není to moc zábavné,“ soudí komentátor Petr Kolář z MF DNES. Debatě podle něj chyběly emoce a ani jeden z kandidátů neřekl nic překvapivého. 

„Oba potřebují zaujmout asi deset procent nerozhodnutých voličů. K tomu musí něco předvést, já ale nezaznamenal nic nového.“
Petr Kolář

Podle některých byl Drahoš v debatě až příliš agresivní, Kolář si to ale nemyslí. „Po úterní debatě mu naopak vyčetli, že byl defenzivní a na nic se nezmohl. Občas se do Miloše Zemana pouštěl hodně, na škodu mu ale může být spíš to, že se občas svým výpadem netrefil,“ tvrdí.

Komentátor Echo24.cz Petr Holub připomíná, že změna Drahošova stylu může souviset s vývojem sázkových kurzů, které se po debatách na komerčních televizích obrátily ve prospěch jeho protikandidáta. „Když Miloš Zeman potřeboval dotáhnout soupeře, tak útočil, a teď zase útočí Drahoš,“ všímá si.

„Miloš Zeman sází na emoce a v debatě na Primě se mu je podařilo rozbouřit. Naopak Jiří Drahoš se snaží politickou agendu racionalizovat. Volby dopadnou podle toho, jestli se lidé nechají strhnout emocemi, nebo se zamyslí nad tím, koho volí,“ dodává.

„V druhém kole nejde o nerozhodnuté. V rakouských volbách se oba kandidáti snažili své sympatizanty přesvědčit, aby k volbám přišli.“
Petr Holub

V otázkách, které si kandidáti kladli navzájem, Zeman podle Holuba vsadil na klasická témata. Ohradil se proti působení ruských tajných služeb na volby, obvinil Drahoše, že důvěřuje Miroslavu Kalouskovi a má nejasný postoj k odmítání uprchlíků.

Naopak Drahoš na Zemana útočil jako na představitele české politiky plné kmotrů a dědiců opoziční smlouvy a dodal, že on bude tou novou tváří. „Varoval před tím, co hrozného může přinést Zemanovo druhé funkční období. Zeman naopak vyzýval své příznivce, ať jdou volit,“ uzavírá.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)