Co vy na to? – Charlotta Kotíková (2018)

Připravila Alžběta Nečasová a Zuzana Kopuletá.

Hovoří Charlotta Kotíková.

Natočeno 2018. Premiéra 7. 3. 2018 (ČRo Brno, 17:30 h) v rámci pořadu Den na Moravě.

Lit.: Kopuletá, Zuzana: Co vy na to? In web ČRo Brno, 7. březen 2018 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: V den výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka bude hostem Českého rozhlasu Brno jeho pravnučka Charlotta Kotíková. Redaktorka Zuzana Kopuletá se jí bude ptát také na to, jak v New Yorku, kde žije, vnímá proměny země, kterou její pradědeček pomáhal založit.

Lit.: Nečasová, Alžběta: Rozpad Československa by Tomáše Garrigua Masaryka mrzel, říká jeho pravnučka. In web ČRo Brno, 7. březen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Před 168 lety se narodil Tomáš Garrigue Masaryk. A připomenout si výročí přijela do Hodonína i jeho pravnučka Charlotte Kotíková.

Sedmasedmdesátiletá kunsthistorička žije ve Spojených státech amerických. Do rodného města Tomáše Garrigua Masaryka přijela vůbec poprvé.

„Podívám se do muzeí a také do Čejkovic,“ popsala svůj program žena, která v sedmdesátých letech emigrovala společně s manželem. Večer pak předá ceny města jejich letošním laureátům.

Podle Kotíkové by Tomáš Garrigue Masaryk nevítal rozpad Československa. „Všichni máme pocit, že by ho to hodně mrzelo. A kdyby byl mladší, tak by možná byla i jiná situace s druhou světovou válkou. Velmoci by si na něj tolik nevyskakovaly,“ říká Charlotte Kotíková.

Podle ní je škoda, že Česká republika nyní přidává k negativním světovým vzorům, které se objevují ve světě. „To není dobře, je to smutné,“ říká.

Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně. Prezidentem Československa byl od 14. listopadu 1918 do 14. prosince 1935.

Celý rozhovor s vnučkou Tomáše Garrigua Masaryka si můžete poslechnout dnes po půl šesté večer v publicistické části pořadu Den na Moravě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)