Debata Plus – Rusko: Přítel, nebo hrozba? (2018)

Kam míří Rusko po prezidentských volbách? Rozumíme vůbec Rusku? Jaké vlastně jsou jeho „životní“ geostrategické zájmy a jak do nich zapadá ČR, Evropa a další regiony světa?  Veřejná debata Plusu v Olomouci. Moderuje Michael Rozsypal.

Hovoří ekonom Tomáš Sedláček, bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta, novinářka Petra Procházková, politický geograf Michael Romancov a ekonom a ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl. Moderoval Michael Rozsypal.

Připravil ČRo Olomouc v roce 2018 v rámci Prix Bohemia Radio 2018. Premiéra 21. 3. 2018 (ČRo Plus, 18:30 h.). K poslechu zde.

Pozvánka na diskusi zde.

Lit.: Rozsypal, Michael – Přinosilová, Jana: Rusko: Přítel, nebo hrozba? Z nepřátel se stávají přátelé, a to platí i pro Rusko, myslí si Sedláček. In web ČRo Plus, 21. 3. 2018 (článek + nahrávka k poslechu + video). – Cit.:  Je Rusko svobodná země? Tlačí Západ Ruskou federaci do izolace? Je česká politika vůči Rusku srozumitelná? A je Rusko přítel, nebo hrozba? To byly základní otázky další veřejné debaty Českého rozhlasu Plus.

Tentokrát se konala v Olomouci v rámci festivalu Prix Bohemia Radio a ve spolupráci se Sdružením pro rozhlasovou tvorbu.

Na tyto i další otázky hledali odpovědi ekonom Tomáš Sedláček, bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta, novinářka Petra Procházková, politický geograf Michael Romancov a ekonom a ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl. Moderoval Michael Rozsypal.

A jak odpověděli hosté na motto celé debaty, tedy jestli je Rusko přítel, nebo hrozba?

„Rusko je velmoc a samo o sobě tvrdí, že nemá přátele, že jako velmoc má jen zájmy a má tři přátele – armádu, námořnictvo a, jak řekl prezident Putin, vojensko-kosmické síly. Z toho pramení, že Rusko přátelé nemá, nechce je mít, protože chce být svobodné, nezávislé, suverénní a bohužel mně z toho vyplývá to jediné, že Rusko minimálně pod Putinem je hrozbou,“ myslí si Michael Romancov.

Rusko: Přítel, nebo hrozba? To bylo hlavní téma veřejné debaty.

„Platí to, co už zmínil pan Weigl: státy nemají přátele, státy mají pouze své zájmy. To se týká i nás. Jen aby tu nezavládl takový pesimismus, tak bych dodal jeden axiom, který se k Rusku vztahuje: Rusko nikdy není tak silné, jak se samo tváří, ale nikdy není tak slabé, jak si myslí ostatní,“ konstatuje Jaroslav Bašta. 

„Jak pro koho. Pro Českou republiku spíš hrozba, ale řekla bych, že menší než pro sousedy Ruska,“ říká Petra Procházková.

„Já myslím, že to jsou jen krajní polohy, přítel x hrozba. Já bych to viděl někdy mezi, jako partner, jako spolehlivý partner, se kterým rozvíjíme rozumné vztahy,“ hodnotí Jiří Weigl.

„Celá poválečná historie Evropy bohudíky hraje v neprospěch toho názoru, že státy nemůžou být přátelé. Dneska Němec nemá nic proti Francouzi, a to si tam vystřelovali oči a vraždili si děti. Z bývalých nepřátel, viz Evropa, se stávají nejlepší přátelé, a to platí i pro Rusko,“ uzavírá Tomáš Sedláček.

Podívejte se na videozáznam celé debaty.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)