Větrník – Miroslav Vitouš (2018)

Host ve studiu. Připravil Jiří Matějů.

Hovoří Miroslav Vitouš.

Připravil ČRo Olomouc v roce 2018. Premiéra 21. 3. 2018 (ČRo Olomouc)

Lit.: Matějů, Jiří: Na přelomu 60. a 70. let byla ve vzduchu múza, vznikly fantastické věci, připomíná Miroslav Vitouš. In web ČRo Olomouc, 21. březen 2018 (článek + nahrávka k poslechu).  – Cit.: Jako výjimečný talent odešel v 19 letech do Ameriky a během pár let hrál snad se všemi hvězdami, které si umíme představit. A změnil pojetí hry na basu.

Jako basista Miroslav Vitouš nechtěl hrát jen tradičně chápaný rytmus, s čímž narazil u Milese Davise. „Já mu hudebně odpovídal, ale to on nechtěl, nefungovalo to,“ vzpomíná dnes.

Na začátku 70. let stál u zrodu legendárních Weather Report. „Moje basa byla melodickým partnerem kláves a saxofonu, tím jsme byli výjimeční,“ připomíná hudebník.

Dodnes je považován za jednoho z nejlepších jazzových basistů. A měl v životě také potřebnou dávku štěstí, třeba když si pro něj STB přišla až den po odletu do USA. Poslechněte si více v našem rozhovoru.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)