Vizitka – Alexander Liebreich (2018)

Alexander Liebreich, nový šéfdirigent SOČR. Moderuje Dita Hradecká. Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život.

Natočeno 2018. Premiéra 26. 4. 2018 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h).

Lit.: Hradecká, Dita: Alexander Liebreich: Od českých knedlíků k severokorejské mentalitě. In web ČRo Plus, 26. duben 2018 (článek + nahrávka k poslechu).  – Cit.: Od příští sezony na čtyři roky stane šéfdirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Německý dirigent Alexander Liebreich se rozhovořil o své rodině – jeho prarodiče pocházeli z Brna, otec se narodil v Ústí nad Labem, o sám pak v Regensburgu.

Na rozdíl od mnoha vysídlených měla jeho rodina štěstí a on si místo traumat nese životem spíše cit pro středoevropskou kulturu a otevřenost v poznávání světa.

Paradoxně nejsilnějším zážitkem je pro mě vzpomínka na kuchyni mé babičky. Česká jídla, způsob stolování, řeči, jaké se u toho vedli, celé chování u stolu – to je pro mě symbolické.

Poznal všechny státy bývalého východního bloku, nebál se přijmout angažmá v Severní Koreji, kde deset let vedl studenty dirigování. Dirigentem se stal ne z touhy ovládat, ale spíše z okouzlení symfonickou hudbou a osobnostmi, jako byli Giuseppe Sinopoli nebo Claudio Abbado.

Se SOČRem uvede Alexander Liebreich v příští sezoně například skladby Witolda Lutoslawského, Paula Hindemitha, Richarda Strausse nebo premiéru od Jiřího Kadeřábka. Řeč byla také o vhodném způsobu prezentace klasické hudby mladým lidem. „Tam, kde se snaží předstírat, že klasika je cool, hype, že není náročná, posluchačstvo klesá. V rozhlasovém orchestru v Polsku máme naopak polovinu publika mezi 20-30 lety,“ říká Liebreich.

Alexander Liebreich je ztělesněním moderního dirigenta, který si nezakládá na své auře, ale tvoří zajímavé projekty, někam směřuje, přemýšlí o hudbě v širokých souvislostech. Prý není velký čtenář, ale právě je ponořen do Kafkovy Proměny, již chápe jako paralelu strachu dnešního člověka ze změny.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)