Vizitka – Natália Deáková (2018)

Natálie Deáková, režisérka, šéfka činohry Divadla J. K. Tyla v Plzni. Moderuje Jan Anderle. Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život.

Připravil ČRo Plzeň v roce 2018. Premiéra 27. 4. 2018 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h). Repríza  27. 4. 2018 (ČRo 3 Vltava, 19.00 hodin).

Lit.: anonym: Natália Deáková: Už nejsem vstřícný divák. In web ČRo 3 Vltava,  27. duben 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Už pět let je šéfkou činohry plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. S jakými plány do Plzně přicházela a co se podařilo realizovat? A na čem právě pracuje v Českém rozhlase?

Chtěla jsem revitalizovat soubor, trochu ho omladit. A chtěla jsem proměnit skladbu publika, které je v Plzni silně konzervativní. Myslela jsem, že obměnit repertoár bude snadnější. Jsem každopádně hrdá na to, že se mi do Plzně podařilo dostat nejlepší režiséry své generace.
Její zatím poslední divadelní inscenací je Linie krásy podle knihy Allana Hollinghursta. Pro Plzeň ji zdramatizoval Matěj Samec. V roli Margaret Thatcherové září Apolena Veldová, ale výraznější kritické reflexe se inscenace zatím nedočkala.

Jako rozhlasovou režisérku ji právě zaměstnává inscenace Dürrenmattovy Návštěvy staré dámy, v níž do hlavní role obsadila Blanku Bohdanovou. Spolupráci s ní si velmi pochvaluje. Ve vysílání Českého rozhlasu by se měla objevit koncem května.

Má Plzeň nějakou kultovní inscenaci? Měli by politici zasahovat do umění? Koho z mladých režisérů považuje za talent a pozvala jej do Plzně? A co je režisérčinou noční můrou? Také o tom byla na konci dubna řeč v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)