Vzkaz – portrét Arnošta Goldflama (2017-2018)

Alena Blažejovská. Co je tím vzkazem, který přeživší holokaustu zanechali svým dětem a nám všem? A jak se s tím vypořádat? Portrét režiséra, dramatika, prozaika, herce a profesora Divadelní fakulty JAMU Arnošta Goldflama. K pláči i smíchu. Dokument Aleny Blažejovské vznikal v Brně a Praze v průběhu roku 2017. Cituje Goldflamovy hry Budou vyvoláni jménem a Hrůza v Brně a pořad Českého rozhlasu Interview Plus s Arnoštem Goldflamem. Režie Radim Nejedlý. 

Hovoří Arnošt Goldflam, Petra Goldflamová Štětinová, Ivan Rektor, vedoucí výzkumu Holocaust survivors z brněnského výzkumného centra CEITEC, Monika Fňašková a další.

Připravilo Brno v letech 2017 – 2018. Premiéra 29. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:00 h). Repríza 20. 6. 2018 (ČRo Plus, 20:05 h); 27. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h); 24. 1. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) jako příspěvek k projektu Holokaust survivors; 24. 4. 2020 (ČRo Plus, 21:10 h.); 9. 5. 2020 (ČRo Brno, 17:05 h.; v „době covidové“ jako náhradní program v čase obvyklého vysílání cyklu Zelný rynk).

Lit.: Blažejovská, Alena: Vzkaz – portrét Arnošta Goldflama jako potomka těch, co přežili holokaust. Je trauma dědičné? In web ČRo 2 Praha, 29. 4. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Autorka dokumentu Alena Blažejovská se s Arnoštem Goldflamem v roce 2017 stali účastníky výzkumu Holokaust survivors. On jako příslušník druhé generace po holokaustu, ona jako součást kontrolní skupiny. Je trauma holokaustu dědičné? Přenáší se na další generace geneticky? A mohly by výsledku výzkumu posloužit i dalším traumatizovaným skupinám? Třeba přeživším válku v Sýrii?

Arnošt Goldflam je synem židovských rodičů. Třináct členů jeho rodiny zahynulo v koncentračních táborech. Válečnými útrapami prošli i jeho otec a matka. Přeneslo se trauma přeživších holokaustu na jejich potomky? A pokud ano, jak přesně? To je předmětem výzkumu nazvaného Holokaust survivors, jehož vedoucím je profesor Ivan Rektor z brněnského výzkumného centra CEITEC.

Arnošt Goldflam se s Ivanem Rektorem dobře zná, a tak spolu mluví otevřeně. Doktorandka Monika Fňašková klade výzkumné otázky. Odběr krve a vyšetření mozku metodou magnetické rezonance doplní přesná data.

Je tohle ten vzkaz?

Je tohle ten vzkaz, který předchozí generace zanechaly těm současným? Že cokoliv činíme, ovlivní – a třeba i „hmatatelně“, poškozením genetické informace – nejen nás, ale i naše děti, vnuky, pravnuky? Nebo se dá najít někde jinde vzkaz srozumitelnější? Například na papírku, tajně zastrčeném mezi prkna nedaleko popraviště v Terezíně? Anebo na místech dětství v Brně-Černých Polích?

Alena Blažejovská zjišťuje, kde se Arnošt Goldflam narodil, jací byli jeho „tata a maminka“. Odkud se vzaly jeho úzkostné sny a to, že je, jak říká jeho žena, „katastrofista“, nebo jak říká on sám, „masochista, defétista a pesimista“? On? Ten komik?

Nařčení ze spolupráce s StB

A jak snáší další „rány osudu“ – příkrou kritiku vlastní práce nebo nařčení ze spolupráce s StB? Jak na to všecko reaguje fyzická schránka člověka, který už překročil sedmdesátku… Ale je tu veselá a vitální, milující manželka Petra a dorůstající děti. Co je hojivým lékem na dědičný smutek?

Dokument Aleny Blažejovské vznikal v Brně a Praze v průběhu roku 2017. Cituje Goldflamovy hry Budou vyvoláni jménem a Hrůza v Brně a pořad Českého rozhlasu Interview Plus s Arnoštem Goldflamem. Dále v něm hovoří Petra Goldflamová Štětinová, Ivan Rektor, vedoucí výzkumu Holocaust survivors z brněnského výzkumného centra CEITEC, Monika Fňašková a další. Režie Radim Nejedlý.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)