Interview Plus – Josef Středula (2018)

Rozhovor připravil a moderuje Michael Rozsypal.

Hovoří Josef Středula.

Natočeno 2018. Premiéra 25. 4. 2018 (ČRo Plus, 11:34 h).

Lit.: Svoboda, Vítek – Rozsypal, Michael:  Konec levné práce ještě nenastal. Jsou obory, kde je běžný plat 14 tisíc hrubého, říká šéf odborů Středula. In web ČRo Plus,  25. duben 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je prostor na další zvyšování minimální mzdy? Nerozhazuje vláda v demisi příliš mnoho veřejných peněz a nedoplatíme na to v ekonomicky horších časech? „Investice do kvalitních zaměstnanců se vám rozhodně vrátí. Když je nebudete mít kvalitní, poměrně rychle to poznáte,” říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který je hostem Interview Plus.

Průměrná hrubá měsíční mzda ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 vzrostla meziročně o 8 procent na 31 646 korun. Konec levné práce podle Středuly ale ještě nenastal. 

„Bylo by to moc prima, ale ještě zdaleka nejsme v takové situaci. Výkon české ekonomiky je opravdu velmi impozantní, v průměru zemí Evropské unie máme takřka 90 procent HDP, ale mzdy jsou stále třicetiprocentní. Z tohoto pohledu už jen tento poměr jasně ukazuje, že jsme jinde, než bychom být mohli. Náš cíl je mzdy postupně zvyšovat,” říká Středula.od konce

Rostoucí mzdy připisuje Středula tlaku odborů, nikoliv rostoucí ekonomice. „Kdybychom porovnávali to, co nabízí dobrovolně zaměstnavatel při zahájení kolektivního vyjednávání, a to, jaký je náš požadavek, jedná se o čtvrtinové hodnoty růstů. Z naší dvacetileté zkušenosti plyne, že kdyby to bylo na dobrovolnosti, nárůst mezd okolo osmi procent by byl dvouprocentní,” podotýká.

Čtrnáct tisíc hrubého

Nemůže se razantní růst mezd vymstít v dobách slabšího růstu ekonomiky? „Nepožadujeme razantní růst, nepožadujeme růst o 30 nebo 40 procent. Jestliže ekonomika roste tak obrovským tempem a máme tady 30 let nízké ceny práce, tak je tady  tak obrovitý polštář, že 10 procent při takovém růstu ekonomiky nezpůsobí žádný šok,” odpovídá předseda odborů.

„Je nutné si uvědomit, že tu jsou obory, které mají stále 14 nebo 16 tisíc korun hrubého. To jsou opravdu velmi nízké finanční prostředky, problematické pro život,” dodává.

Investice do zaměstnanců

Vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) slibuje razantní zvýšení výdajů z veřejných peněz, zvýšení důchodů, platů státních zaměstnanců, ale i slevy na jízdném pro důchodce a studenty. 

Vzdělávací systém musí být nastaven tak, aby byl schopen připravovat na budoucí povolání.Josef Středula

„První věc je, jestli stát investuje tam, kde má: do všeho, co souvisí s budoucností, do digitální a dopravní infrastruktury. Myslíme si, že tam jsou velké problémy v tom, zda se vůbec daří vše proinvestovat. Na konci posledních let dochází k tomu, že jsme neproinvestovali, co jsme chtěli. To je věc, kterou kritizujeme, když se pozitivně hodnotí státní rozpočet,” uvádí Středula.

„Druhý velký problém je otázka vzdělávání. Vzdělávací systém musí být nastaven tak, aby byl schopen připravovat na budoucí povolání. Chybí nám systém celoživotního vzdělávání. Nejde jen o přípravu na povolání budoucí generace, ale i o lidi, kteří jsou ekonomicky aktivní,” myslí si předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Kroky a sliby vlády o navýšení platů státních zaměstnanců jsou podle Středuly taky investice. „Investice do kvalitních zaměstnanců se vám rozhodně vrátí. Když je nebudete mít kvalitní, poměrně rychle to poznáte,” upozorňuje.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)