Host Radiožurnálu – Jan Svatoš (2018)

Jan Svatoš pro svět znovu objevil manžele Johnsonovy. Připravila a moderuje Lucie Výborná.

Natočeno 2018. Premiéra 25. 4. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:05 h.).

Lit.: Výborná, Lucie – Švarcová, Alžběta: Objevitelé, na které svět zapomněl. O neuvěřitelném příběhu manželů Johnsonových teď natočil Jan Svatoš film. In web ČRo 1 Radiožurnál, 25. 4. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Představte si tohle: vyrazíte na cestu do Afriky, v pátek tam potkáte svou spřízněnou duši, v neděli se koná svatba a po zbytek života spolu natáčíte africkou divočinu. Těžko uvěřit, že? To, co zní jako scénář hollywoodského filmu, se ovšem skutečně stalo: manželům Johnsonovým, které nyní pro svět znovu objevil český dokumentarista Jan Svatoš.

Manželé Johnsonovi byli svého času skutečnými celebritami. Pak na ně ale Amerika zapomněla. A jak Jan Svatoš v rozhovoru s Lucií Výbornou připomíná, důvodů pro to byla hned celá řada.

„Zemřeli bez potomků, navíc pocházeli z Kansasu. Třetím faktorem byla samotná Afrika, u níž dodnes nejsme příliš schopni rozlišovat jednotlivé země. To vše vedlo k tomu, že byli téměř zapomenuti,“ popisuje.

Fotografové i objevitelé

Kdo tedy skutečně byli manželé Johnsonovi, kteří inspirovali i autory příběhu o lvici Else? V několika slovech: fotografové, cestovatelé, obchodníci, spisovatelé a milovníci nespoutané přírody. Na začátku století spolu dokázali obrovské věci: pro zbytek světa – a také pro kinematografii – objevili krásy střední a východní Afriky.

Jan Svatoš proto neváhá a Martina Johnsona přirovnává ke Kryštofu Kolumbovi. „Byl objevitel. Probádal vody kinematografie, v nichž dosud nikdo nenatáčel,“ zdůrazňuje. „Jeho první kroky směřovaly ke kanibalům do jižních moří. Nebezpečí a adrenalin ho zřejmě fascinovaly.“ 

Mezi roky 1921 a 1934 podnikli manželé Johnsonovi pět velkých fotografických expedic. O odvážném páru dobrodruhů i o tom, jak vypadala Afrika před 100 lety, nyní Jan Svatoš natočil film s názvem Archa světel a stínů. Přípravami strávil neuvěřitelných deset let.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)