Pro a proti – Jak závažné jsou změny ve státní správě? (2018)

Právník Josef Karlický a náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký budou diskutovat o tom, zda jsou změny, které provádí kabinet bez důvěry Sněmovny protizákonné, jak tvrdí například iniciativa Rekonstrukce státu nebo zefektivní státní správu. Moderuje Veronika Sedláčková.

Natočeno 2018. Premiéra 26. 4. 2018 (ČRo Plus, 9:34 h).

Lit.: Sedláčková, Veronika – Erhart, Michael: Systemizací státní správy vláda obchází zákon. Skončila čtvrtina náměstků, říká právník Rekonstrukce státu. In web ČRo Plus, 26. duben 2018 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Vláda v demisi významně mění obsazení státních úřadů a řada opozičních politiků hovoří dokonce o čistkách. Piráti tvrdí, že do státní správy začal prorůstat Agrofert a lidé z okolí premiéra v demisi Andreje Babiše. Ten to ale odmítá, vláda prý odvolává pouze lidi, kteří se chovali nehospodárně a na hraně zákona.

Rekonstrukce státu se v rámci iniciativy Mantinely demokracie zaměřuje na to, aby nedocházelo k neopodstatněné systemizaci služebních a pracovních míst. Vláda touto cestou stanovuje jejich celkový počet a rozdělení podle platových tříd na příští kalendářní rok. Některá místa také může rušit a jiná vytvářet.

„Vláda provedla hned dvě systemizace, které budí pochybnosti. Tu předvánoční jsme vyhodnotili jako obcházení zákona. A březnová, což je změna systemizace, podle nás zákonné předpoklady nenaplňuje,“ tvrdí právník Rekonstrukce státu Josef Karlický, který kritizuje chybějící odůvodnění změn.

Chceme poukázat na princip. Pokud se bude v rámci velké systemizace na konci roku měnit třeba čtvrtina náměstků, pak to jsou závažné dopady. Ta pravidla mají zajistit stabilitu a kontinuitu státní správy, a pokud se budou vykládat takto volně, tak zákon postrádá smysl. Josef Karlický

Vše navíc podtrhuje fakt, že je provádí vláda bez důvěry. „Za chvíli má přijít nová vláda – s důvěrou, nebo opět v demisi – a ta může udělat další změny. Během jednoho roku se pak se na vrcholné úrovni může obměnit celá státní správa. To určitě není žádoucí,“ upozorňuje Karlický.

„Vláda v demisi by měla dělat jen věci, které zajišťují nezbytný chod státní správy. A to jen pokud to nesnese odkladu. Zásadnější změny mají příslušet vládě s důvěrou,“ zdůrazňuje.

Podmínky jsou striktní

„K tomu by se relevantněji vyjádřili ústavní právníci. Zákony hovoří o tom, že jde o kompetenci vlády bez jakýchkoli přívlastků. Někdy ze zákona vyplývá i termín, takže není na místě čekat na vládu s důvěrou,“ reaguje náměstek pro státní správu Josef Postránecký.

Během roku může vláda provádět změny menšího charakteru, jako podle něj byla právě březnová systemizace. „Větší změny by mohly být v případě živelné pohromy nebo zásadní změně legislativy a vzniku či zániku úřadů,“ dodává.

Služební zákon neznamená zabetonování státní správy navěky. Nová vláda má určité priority, které musí uplatňovat od začátku svého fungování, bez ohledu na její právní postavení. Přistoupila k racionalizaci, protože některé sekce byly například tvořené jediným odborem a kanceláří náměstka. To je zbytečný luxus. Josef Postránecký

„Na základě systemizace na letošní rok sice byla odvolána necelá čtvrtina náměstků, ale vázalo se to na vytvoření nových sekcí a odvolaní měli možnost se výběrových řízení účastnit. A někteří z nich uspěli,“ připomíná Postránecký.

Odmítá i možnost, že by se vláda Andreje Babiše snažila na uvolněná místa dosadit své lidi. Podmínky výběrových řízení jsou prý striktní a přihlásit se mohou jen státní zaměstnanci s určitou praxí na vedoucích pozicích. „Nemůže tedy přijít nikdo zvenčí, který by hned obsadil náměstkovský post a podobně,“ ubezpečuje.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)