Pro a proti – Drony (2018)

Využití bezpilotních letounů se rozmáhá ať už pro komerční nebo rekreační účely. Útočí drony na naše soukromí či bezpečnost? A je potřeba jednotná unijní regulace? Zeptá se Karolína Koubová v Pro a proti.

Hovoří Jakub Karas z Aliance pro bezpilotní letecký průmysl a Petr Mišák, manažer AndruVision.cz.

Natočeno 2018. Premiéra 24. 5. 2018 (ČRo Plus, 9:34 h).

Lit.: Koubová, Karolína – Erhart, Michael:  Uživatelé dronů netuší, že existují zákony, které se na ně vztahují, tvrdí odborník. In web ČRo Plus,  24. květen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Evropská unie připravuje regulaci na provoz dronů. Podle českého Úřadu pro civilní letectví by mělo být ještě letos schváleno základní nařízení a během dalších dvou let pak i prováděcí pravidla, podle nichž by byly evidovány drony pro rekreační a sportovní létání.

Podle Jakuba Karase z Aliance pro bezpilotní letecký průmysl by se v kategorii pro rekreační účely museli registrovat všichni uživatelé dronů nad 250 gramů. Na první pohled to může vypadat jako limitující, ale může to přispět ke zlepšení povědomí uživatelů o tom, co s dronem mohou dělat.

„Dnes to funguje tak, že si v e-shopu koupíte dron a jdete s ním létat. Navíc s ním třeba létáte ve městě, což je jedna z nejhorších věcí, kterou můžete udělat – protože pokud se o to nezajímáte sám, tak o tom nic nevíte. A to je třeba změnit,“ zdůrazňuje Karas.

U všech prodávaných dronů by podle připravované legislativy měl být letáček informující o tom, kde se s dronem může létat. „I levný a malý dron může letět kilometry daleko, a pokud je spatřen v ose dráhy přistávání letadla, tak způsobí škody. Spustí se nákladné bezpečnostní procedury, kdy každá minuta stojí stovky tisíc korun. Odklánění letadel a podobně,“ dodává.

Před šesti lety byly drony považovány za něco úžasného, dnes jsou ale vnímány čím dál víc negativně. Můžou za to různé incidenty vyplývající z nevědomosti. Jakub Karas

Velkou úlevu by nová legislativa mohla přinést pro profesionální uživatele. Jejich drony by se totiž měly být začleněny do řízení letového provozu. „Pomocí mobilní aplikace pošle požadavek, kde chce létat, a pokud to příslušná autorita schválí, vytvoří se tam pro všechny viditelná zóna,“ popisuje Karas.

V současnosti je totiž významným limitujícím faktorem to, že s drony se smí létat jen na dohled pilota. Tato podmínka by nyní měla zmizet.

„Z pohledu profíků by to bylo úžasné, dosud se to řešilo přes podatelnu nebo telefonicky,“ přibližuje manažer AndruVision.cz Petr Mišák, který se specializuje na pořizování leteckých fotografií a videí.

Podle něj by se také měla zvýšit kapacita dozorových orgánů, případně zavést osvědčení opravňující k užívání dronů. „K čemu jsou pravidla, když je nikdo nekontroluje? K čemu je policie bez pravomocí nebo dostatku informací?“ ptá se.

Úřad pro civilní letectví loni řešil 47 případů porušení pravidel létání s drony a udělil pokuty v celkové výši 420 tisíc korun. „Funguje to ale trochu jako u benzínek. Oni vám neřeknou, kdo a jak je porušil, takže to není odstrašující případ pro ostatní,“ upozorňuje Mišák.

Informační letáček je v tuto chvíli ideální řešení, protože současný uživatel vůbec netuší, že nějaké zákony existují. Petr Mišák

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)