Portréty – Elo Havetta (2018)

Elo Havetta byl člověkem mnoha talentů. Fotil, kreslil, maloval, jeden čas měl na starosti grafickou úpravu několika slovenských časopisů. Do kinematografie ale vstupoval v době, která svobodné tvorbě nepřála. Pozoruhodnou osobnost slovenského filmu připomene dokumentarista a publicista Petr Slinták. Připravil David Hertl.

Natočeno 2018. Premiéra 14. 6. 2018 (ČRo Plus, 20:05 h).

Pozn.: Před osmdesáti lety, 13. června 1938, se na Slovensku narodil Elo Havetta – později mimořádně talentovaný režisér, po kterém sice zbyly jen dva filmy, ale oba patří do zlatého fondu slovenské kinematografie. Osmdesáté narozeniny ale v těchto dnech neoslaví – zemřel už v roce 1975, usmýkán normalizačními poměry, ve kterých mu bylo zakázáno tvořit. Jeho životní příběh vám v pořadu Portréty přiblíží Petr Slinták a David Hertl.

Lit.: Hertl, David: Talentovaný filmař, kterého zabila normalizace. In Týdeník Rozhlas, červen 2018 (článek).Hertl, David - Talentovaný filmař, kterého zabila normalizace. In Týdeník Rozhlas, červen 2018 (článek).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)