Host do domu – Markéta Devátá (2018)

Moderuje Jiří Holoubek. Hodina, v níž budeme hostiteli, ale také hosty mnoha zajímavých lidí.

Hovoří Markéta Devátá.

Natočeno 2018. Premiéra 20. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 11:04 h).

Lit.: Holoubek, Jiří – Horálková, Elena: Pražské jaro bylo bláhové. „Nevím, co si lidé mysleli, ale náznaky, že to neprojde, byly jasné,“ říká historička. In web ČRo 2 Praha, 20. 6. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Pro zkoumání roku 1968 je stěžejní to, že stále nebyly otevřeny všechny ruské archivy,“ připomíná Markéta Devátá z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. I po 50 letech zůstává prý problém v tom, jak ruská společnost tehdejší události vnímá.

„Zatímco 90. léta naznačovala, že ruští historikové ustupují od předchozího výkladu, dnes jsme svědky toho, že se myšlenka o kontrarevoluci v Československu vrací. Vycházejí tam i knihy, které to tak popisují,“ připomíná Markéta Devátá.

„Je to pro ně důležité. Stmeluje je to ve smyslu: My, dědici velkého impéria, jsme měli tuto misi.“ Českou společnost by to podle historičky mělo znepokojovat. „Mohlo by nás to zasáhnout, ale těžko říct, co proti tomu můžeme dělat.“

Nebylo bláhové doufat, že Pražské jaro může dopadnout jinak, než ozbrojeným vpádem? „Nevím, co si lidé mysleli, ale náznaky, že to neprojde, byly jasné,“ říká historička.

Co zajímavého zaznělo na konferenci o srpnu 1968? Opakuje se historie? Jaká je úloha Ústavu pro soudobé dějiny? Poslechněte si ze záznamu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)