Příběhy slavných – Alfred Hitchcock 1/5 (2018)

Tomáš Hořava. Mistr hororového napětí, který nedostal Oscara za režii. Dramaturgie Helena Herbrychová. Hudební spolupráce Jiří Litoš. Režie Irena Žantovská.

Účinkují Lenka Skopalová, Jaromír Meduna.

Připravil Český rozhlas v roce 2018 (5 x 6 min.). Premiéra 18.-22. 6. 2018 v cyklu Příběhy slavných č. 155 (ČRo 2 Praha).

Lit.: Kuchyňová, Zdeňka: Hlavní hrdinku neváhal zabít v půlce filmu. Příběhy slavných: Sir Alfred Hitchcock. In web ČRo 22. 6. 2018 (anotace). – Cit.: Když se ho ptali, čím chce být, neřekl policajtem ani kosmonautem, ale inženýrem. Doma ho vzali za slovo. Prováděl technické odhady pro podmořské elektrokabely. Věc filmové režii vzdálená. Při práci studoval kurzy umění na Univerzity of London. Hltal novinky o filmu a četl odborné časopisy. Tam našel inzerát, že filmové studio Paramount otevírá v Londýně filiálku a nabírá zaměstnance. Poslal jim grafické návrhy mezititulků k filmu. A přijali ho.

Někdy postavy v jeho filmech ví méně než divák. Příkladem je Vertigo z roku 1958. Divákovi prozradil o jedné z postav klíčovou informaci. Všichni ho od toho zrazovali už ve fázi scénáře. Diváci však s napětím sledovali postavu bývalého policisty Fergusona, jak se zachová a jak to dopadne.

Vertigo ale nevzbudilo takový ohlas, jaký očekával. Mělo „jen“ dvě nominace na Oscara. Teprve později se zařadilo mezi nejslavnější filmy všech dob. A to díky slavnému záběru dolly zoom. Hitchcock chtěl efektně vyjádřit závrať, kterou trpí Ferguson. Byl to jeho pohled do hloubi věže kostela.

Slavné Psycho vzniklo už v Hollywoodu, kam odešel, když mu byl britský filmový svět malý. I v Psychu si hrál s diváckým očekáváním. Postavu, kterou diváci považovali za hlavní hrdinku, zavraždil v polovině filmu. Právě nečekanost vraždy se Hitchcockovi líbila už na knižní předloze.

Příběh vycházel ze skutečného případu. Filmoví producenti ho nechtěli financovat. A tak se točilo v levných kulisách, černobíle, jako béčkový film. Zaplatil ho z části sám výměnou za 60% podíl na zisku.

Od začátku tajil podrobnosti zápletky. Nechal například skoupit všechny knižní výtisky Psycha. Šlo o to, aby překvapení s vraždou hrdinky neprasklo před premiérou. Film měl fenomenální úspěch. Diváci se báli, byli šokovaní, puritáni mluvili o nevkusu. Hitchcock nesmírně zbohatl.

Jeden z nejslavnějších filmů Ptáci chystal tři roky a udal tón hororům o mstící se přírodě. Ale ani za něj se Hitchcock nedočkal Oscara za režii. Jeden z nejslavnějších režisérů 2. poloviny 20. století dostal „jen“ Oscara za nejlepší film – Rebecca (1940). Známější je spíš jako Mrtvá a živá. Byl to jeho první film, který natočil v Hollywoodu.

Jeho žena Alma Reville pracovala ve stejném filmového studiu, a stala se jeho asistentkou i scenáristkou. Vzali se v roce 1926 a vydrželi spolu přes 50 let. Hitchcock prý za svůj úspěch vděčil čtyřem lidem – dramaturgovi, scenáristovi, matce jeho dcery Patricie a kuchařce, která dovede dělat zázraky v kuchyni – a všichni se jmenují Alma Reville.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)