Kazatel rokenrolu (2018)

Michael Sodomka. Dokument.  Ivo Pospíšil, zakladatel kapely Garáž jako hrdina dokumentu a hledání odpovědí na strach ze změn. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Připravilo Brno v roce 2018. Premiéra 24. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:00 h) společně s dokumentem  Lekcia z motivácie v rámci pořadu Studenti JAMU. Repríza 24. 4. 2020 (ČRo Plus, 11:10 h.).

Lit.: Divékyová, Silvia – Sodomka, Michael: Lekcia z motivácie. Kazatel rock and rollu. Dva dokumenty studentů brněnské JAMU. In web ČRo 2 Praha, 24. 6. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Lekcia z motivácie Silvie Divékyové je příběhem ženy, která od základu změnila celý život. V Kazateli rock and rollu Michaela Sodomky můžete slyšet zakladatele kapely Garáž Ivo Pospíšila jako hrdinu dokumentu o hledání odpovědí na strach ze změn.

Lekcia z motivácie

Dokument Lekcia z motivácie je o hľadaní odpovede na otázku, prečo by sme sa nemali báť zmien v našich životoch a prečo by sme sa mali neustále usilovať o zlepšovanie samých seba. Je to len o sebeckej túžbe byť čo najdokonalejší, alebo nám to umožňuje získať silu, aby sme mohli pomáhať druhým?

V dokumente spoznávam Milušu Juroškovú, ktorá sa vo veku 55 rokov rozhodla zmeniť svoj životný štýl, z anti-športovkyne sa stala bežkyňa a vďaka jej novonadobudnutým fyzickým schopnostiam začala pomáhať nevidomým / slabozrakým ľuďom. Miluška je žena s veľkým množstvom energie, ktorú dokázala vložiť do všetkých stránok svojho života a dúfala som, že prostredníctvom môjho dokumentu dokážem sprostredkovať túto energiu aj poslucháčom. Príliš veľa ľudí, mladých i starých, sa bojí urobiť zásadnejšiu životnú zmenu.

Ďalším z dôvodov, prečo som sa rozhodla spracovať práve túto tému je ten, že ja sama som športovkyňa. Keď je človek unavený, osamotený alebo mu to jednoducho nejde, dosť často sa spytuje sám seba, či to má zmysel a prečo je dôležité prekonávať svoje obavy. Takáto úvaha je samozrejme aplikovateľná na akékoľvek aspekty života, stojí za to sa nad ňou nachvíľku zamyslieť a získať inšpiráciu na ďalšie dni.

Nakoľko sa dokument natáčal v zimných mesiacoch, najväčšou výzvou bolo natáčanie v exteriéroch. Behajúca Miluška sa zahriala určite viac ako stojaca dokumentaristka, chrániaca mikrofón proti ľadovým poryvom vetra. Aj napriek tomu to bola výborná skúsenosť, ktorá mi dodala odvahu. Odvahu, že v živote dokážeme to, čo si zaumienime.

Kazatel rock and rollu

Ivo Pospíšil zasvětil svůj život mnoha hudebním projektům. Založil kapelu Garáž a spolupracoval s českými undergroundovými kapelami jako The Plastic People of the Universe, nebo DG 307. Socialismus jako období nesvobody a odevzdanosti strávil bojem za prosazení hudby, které věřil.

Po Sametové revoluci prožil největší produkční a muzikantské úspěchy, ale také problémy v osobním životě a neshody v kapele. Dal se ale dohromady namísto toho, aby to zabalil, jak by asi učinilo i mnoho mladších lidí, než je Ivo. Vymyslel si přezdívku Tea Jay Ivo a začal pouštět rock and rollovou muziku v klubech, barech, na večírcích či festivalech.

Ve snaze seznámit ostatní s hudebním žánrem, který miluje, pomáhá Ivovi Klára, moje nevlastní sestra. Ta mě s ním seznámila a díky ní jsem mohl poznat a snad také pochopit člověka, který je schopen oslovit o několik generací mladší lidi, a neustále se vrhat do vymýšlení a především plnění dalších nových výzev.

Dokument vznikl jako konfrontace „old schoolového“ Iva a mě, jako zástupce té „mladé“ generace. Natáčením jsme strávili zimu včetně období Vánoc, které Tea Jay Ivo strávil jak jinak, než prací spojenou s muzikou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)