Výlety s Vltavou – Krajinou barokní 1/5 (2018)

Připravili Pavel Krejčí a Eliška Pilařová. Pořad s posluchačskou soutěží.

Natočeno 2018. Premiéra 16. – 20. 7. 2018 (ČRo 3 Vltava, 8:40 h). Repríza 1. dílu 16. 7. 2018 (ČRo 3 Vltava,  13.45 hodin). Repríza 19. – 23. 7. 2021 (ČRo 3 Vltava, 8:40 h.) v cyklu Výlety s Vltavou.

Obsah: 1. Ctnosti a neřesti – areál na Kuksu. – 2. Šporkovi poustevníci. – 3. Braunův Betlém – 4. Stanovická kaple. – 5. Choustníkovo Hradiště.

Lit.: Krejčí, Pavel – Pilařová, Eliška: Krajinou barokní. In web ČRo 3 Vltava, 17. červenec 2018 (anotace + nahrávky k poslechu).- Cit.: Navštívíme areál na Kuksu, Braunův Betlém, Šporkovy kameny v Kohoutově, Stanovický kříž a mnohé další. Připravili Pavel Krejčí a Eliška Pilařová. Pořad s posluchačskou soutěží.

Lit.: Krejčí, Pavel – Pilařová, Eliška: Krajinou barokní. Na Kuks, do Betléma i za dalšími památkami. In web ČRo 3 Vltava, 20. červenec 2021 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.:  Říká se, že sama česká krajina je „barokní“ a právě její proměnlivá přírodní krása se stala ideální kulisou barokní kulturní krajiny komponované. Dominanty návrší a věží se propojily liniemi dalekých výhledů, podle osy se souměrně rozčlenil prostor parků a zahrad, do daleka se rozvinuly aleje. Bylo to baroko, které si jako první začalo estetiky krajiny všímat a tehdejší velká panství umožnila velkoryse plánovat, dotvářet i měnit.

František Antonín, hrabě Špork zdědil rozsáhlé majetky roku 1684 a panství Lysou nad Labem a Choustníkovo Hradiště začal postupně měnit v nádherné a zároveň důmyslné „mikrosvěty“, které měly, kromě barokní velkoleposti také mnohé napovědět o životní filozofii svého tvůrce. (…)

Kuks byl původně jen údolím meandrujícího Labe, lesním zákoutím se „zázračnou“ studánkou. Špork nechal napřímit tok řeky a začal tu velkoryse budovat lázně s vlastní rezidencí a hospitálem. Na Šporkovo pozvání přichází ve svých osmadvaceti letech na Kuks i Matyáš Bernard Braun a v jeho dílně vzniknou desítky soch pro lázeňský areál i čtyřiadvacet pískovcových Ctností a Neřestí pro zahradní zeď tamního Hospitalu. Právě jejich rozevlátý pohyb, výraz i detaily oděvu z nich činí jedny z nejnádhernějších ženských plastik barokního umění vůbec.

V pískovcových skalních blocích nad Stanovicemi vytvořil Braun zcela výjimečnou sérii reliéfů a soch, včetně ústředního Narození páně a Klanění Tří králů. V roce 2000 byly dochované fragmenty někdejšího rozsáhlého areálu zapsány mezi sto nejohroženějších památek světa a nedávno započal i restaurátorský výzkum reálných možností záchrany této národní kulturní památky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)