Jaká tajemství ukrývají muzea a hrady jižních Čech? 1/5 (2018)

1. Host: Lucie Šmahelová, Regionální muzeum v Českém Krumlově. Jak se žilo lidem v pravěku? V čem nám byli podobní a proč by dneska jen těžko přežili? Co bychom museli zvládnout my, pokud bychom se narodili pravěkým rodičům? A jak bychom asi vypadali? Moderuje Romana Lehmannová.

Připravil ČRo České Budějovice v roce 2018. Premiéra 23. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 19:00 h) v cyklu Klub Rádia Junior.

2. Host: Josef Nachlinger, znalec voroplavby ze Spolku Vltavan. Kdo to byli voraři a co plavili na svých prámech po řece Vltavě? Proč byla práce vorařů jednou z nejtěžších a nejnebezpečnějších? Jak si na vorech lidé vařili a co to byl pacholčí nebo šrekovej vor? Proč kromě cenného nákladu převáželi i jízdní kola? Moderuje Romana Lehmannová.

Připravil ČRo České Budějovice v roce 2018. Premiéra 24. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 19:00 h) v cyklu Klub Rádia Junior.

3. Host: Radek Kocanda, Kastelán hradu Pořešín. V českém znaku máme majestátného lva. Ale představte si, že měl jednu dobu na mále. Už to vypadalo, že ho vystřídá rezatá veverka. Za vším stojí útrapy pánů z hradu Pořešín u Kaplice na jihu Čech. A to ještě nevíte o dalších pověstech a neobvyklých archeologických nálezech hradu Pořešín! Moderuje Romana Lehmannová.

Připravil ČRo České Budějovice v roce 2018. Premiéra 25. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 19:00 h) v cyklu Klub Rádia Junior.

4. Hosté: Jiří Petráš a Lukáš Faktor z Jihočeského muzea. Před sto lety končila první světová válka. Z každého českého, moravského i slezského města nebo vesnice odešli do boje nějací muži. Možná třeba váš prapraděda. Jaký byl život vojáků během války? Jak zvládli ujít několik set kilometrů a ještě se bránit? Kde sehnali jídlo a jak si vařili? Měli spojení s rodinou, když tehdy nebyl ani internet, ani mobily? Moderuje Romana Lehmannová.

Připravil ČRo České Budějovice v roce 2018. Premiéra 26. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 19:00 h) v cyklu Klub Rádia Junior.

5. Host: Jakub Smrčka, ředitel Husitského muzea v Táboře. Proč byli husité tak dobří bojovníci? Jak se mezi sebou domlouvali při velkých bojích s nepřítelem? Proč nosili kroužkové košile, které byly tak těžké, že se nám dnes pod ní podlamují kolena? Moderuje Romana Lehmannová.

Připravil ČRo České Budějovice v roce 2018. Premiéra 27. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 19:00 h) v cyklu Klub Rádia Junior.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)