Noční Mikrofórum – Josef Somr (2017)

Moderuje Zuzana Maléřová. Host: Josef Somr, herec. Osobnosti si zvou osobnosti.

Natočeno 2017. Premiéra 15. 12. 2017 (ČRo 2 Praha, 22:30 h.; 58 min.).  Repríza 10. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:30 h.); 17. 10. 2022 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) k úmrtí Josefa Somra.

Lit.: Maléřová, Zuzana: „Byl jsem šťastný i nešťastný celý život.“ Poslední rozhovor Josefa Somra na Dvojce. In web ČRo 2 Praha, 16. říjen 2022, aktualizováno (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ve věku 88 let zemřel divadelní, rozhlasový a filmový herec Josef Somr.  Přes dvacet let byl členem Činohry Národního divadla, hrál také v desítkách filmů včetně oscarových Ostře sledovaných vlaků. Poslechněte si poslední rozhovor Josefa Somra a Zuzany Maléřové, kde v Nočním Mikrofóru na Dvojce vzpomíná i na své rodiče. Dvojka chystá programovou změnu na pondělí 17. října od 20:00.

„Já jsem prožil snad všechno. Já jsem byl šťastný i nešťastný celý život. A myslím, že je to tak správně,“ svěřoval se Josef Somr v Nočním Mikrofóru. V rozhovoru vzpomínal na dětství v jihomoravském Vracově i herecká léta strávená v Českém Těšíně, Brně, Pardubicích, Praze.

Bez mé ženy by to nebylo k žití

„Každé to období bylo načas přetrženo něčím těžkým, nějakou překážkou. A vždycky jsem se snažil, aby to netrvalo moc dlouho. Abych se zase dostal k tomu šťastnějšímu období. Takže když to cyranovsky shrnu, měl jsem něco na začátku, něco uprostřed a něco na konci.“

Je daleko větší bezmoc sledovat, že někdo nemá šanci, že bojuje zbytečně a že to nejde. Josef Somr

Somr se totiž v roce 2012 ve zralém věku (znovu)oženil. „Já jsem nesmírně šťastný a vděčný. Bez mé ženy by to už vůbec nebylo k žití. A doufám, že budeme mít dost času, abysme si to užili.“ Herec se už v minulosti potýkal se smrtelným zánětem slinivky. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)