Příběhy slavných – Ája Vrzáňová 1/5 (2018)

Ivan Němec. Krasobruslařská hvězda, po které neměla zůstat ani stopa. Dramaturgie Helena Herbrychová. Hudební spolupráce Jiří Strohner. Režie Markéta Jahodová.

Osoby a obsazení: Ája Vrzáňová (Daniela Kolářová) a muž-obdivovatel (Jiří Hromada).

Připravil Český rozhlas v roce 2018 (5 x 6 min.). Premiéra 20.-24. 8. 2018 v cyklu Příběhy slavných č. 158 (ČRo 2 Praha).

Lit.: Němec, Ivan: Krasobruslařská hvězda, po které neměla zůstat ani stopa. Příběhy slavných: Ája Vrzáňová. In web ČRo 24. 8. 2018 (anotace). – Cit.: Když se v roce 1947 stala Alena Vrzáňová (16. 5. 1931 – 30. 7. 2015) poprvé mistryní Československé republiky v krasobruslení, nebylo jí ani 16 let. O rok později byla mistryní republiky znovu, a navíc na mistrovství Evropy získala třetí místo. Na mistrovství Evropy 1949 v Miláně byla druhá a na mistrovství světa v Paříži získala zlato.

V roce 1950 na nejvyšším stupni vítězů stála hned dvakrát: zlatou medaili obdržela za první místo na mistrovství Evropy v Oslu a druhou zlatou si odnesla za první místo na mistrovství světa v Londýně. Její zásluhou vlastně Československo po druhé světové válce proniklo mezi krasobruslařské velmoci. Ale pak…

Pak zůstala v Anglii. Emigrovala. Její rodině doma zkonfiskovali majetek a jí sebrali všechny trofeje. Nesměla po ní zůstat ani stopa. Když se po 40 letech situace změnila, napsala paměti Na bruslích do světa. V nich pravdivě líčí, proč a za jakých okolností svou vlast opustila.

Právě v tu dobu ji zachycují rozhlasové Příběhy slavných. Áju Vrzáňovou (Daniela Kolářová) navštíví muž-obdivovatel (Jiří Hromada). Do jejího života a práce je zasvěcen, ale přesto se zvědavě vyptává.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)