Na návštěvě – Jiří Grygar 1/2 (2018)

Připravil Lukáš Hurník.

Natočeno 2018. Premiéra 29. – 30. 9. 2018 (ČRo D-Dur, 8:00 – 12:00 h).

Lit.: Hurník, Lukáš:  Jiří Grygar: „Jsem revírník, rechtor i farář“. In web ČRo D-Dur, 20. září 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Astrofyzik Jiří Grygar bývá často tázán na poslední objevy vědy, na vztah víry a vědeckého myšlení a na potírání pavědy. Málokdo se ho ptá na hudbu, a přitom právě ona je zásadní součástí jeho života. Na návštěvu k Jiřímu Grygarovi jdeme 29. a 30. září.

Návštěva se odehrála v budově Akademie věd na Národní třídě v Praze, z oken bylo vidět Národní divadlo. Jiřího Grygara v dětství nejprve oslovila opera, maminka ho na ni brávala v Opavě. Pak se přidaly další žánry. Zatímco o vědě Jiří Grygar referuje spíše věcně, při vyprávění o hudbě mluví o dojetí, o velké lásce a obdivu a o tom, jak po poslechu Zelenky měl „oči jak tenisáky“.

Hudba a věda se v mnohých bodech tematicky protínají, ale ještě častější jsou přátelství, která propojují vědce a hudebníky, kteří se navzájem uznávají a inspirují. Řada planetek nese jména českých hudebníků, vědci mají svá pevná místa v Rudolfinu, Obecním domě, Besedním domě při abonentních koncertech. Vzájemně si obstarávají pianina a dalekohledy.

Jiří Grygar si do osmihodinového vysílání vybral Bacha, Zelenku, Smetanu, Beethovena, Suka, Glasse, Kabeláče, Janáčka. Nevybral si Holstovy Planety. To je podle něho špatná astrologie a také dost špatná hudba…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)