Mozaika – Kanibalky (2018)

Připravila Veronika Štefanová.

Natočeno 2018. Premiéra 19. 10. 2018 (ČRo 3 Vltava).

Lit.: Štefanová, Veronika: Na samožerech si smlsnou Kanibalky. David Drábek v divadle Rokoko režíruje svou hru. In web ČRo 3 Vltava, 19. říjen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Magickou detektivku a zároveň politickou satiru Kanibalky: Soumrak samců přímo pro divadlo Rokoko napsal dramatik David Drábek, v jehož režii ji Městská divadla pražská uvádí. Úvodní píseň k inscenaci nazpívala herečka Aňa Geislerová.

„Naše současná realita je obrazem tak neuvěřitelných bizarností, že chceme-li se dopustit satiry a nadsázky, je třeba stvořit nespoutanou grotesku ve sto odstínech černé.“ Tvrdí autor hry a režisér inscenace David Drábek.

Groteskní detektivka o vraždě několika arabských mužů v nuselském loftu zavede dvojici detektivů v podání Vandy Hybnerové s Jiřího Hány až do výcvikového centra slušnočechů. Autor považuje Kanibalky za jednu ze svých nejradikálnějších her. Velkým tématem inscenace je „samožerství“.

Být samožer, strašně moc prožívat sám sebe a sytit si své ego je vzhledem k délce života záležitost – kdy jeden den překypujete zdravím a druhý den vám diagnostikují rakovinu, nebo kdy jeden den jste král a druhý den naprostý smolař – nadmíru hloupá. Když se člověk moc prožívá, tak lpí na něčem, co ho zaměstná na celý den a život mu pak proteče mezi prsty. A když taková ega vstoupí do politiky a vlastní obraz je jim víc nad službu veřejnosti, tak z toho vznikají veškeré patálie. David Drábek

Podle David Drábka je hra Kanibalky: Soumrak samců naprosto zřejmou politickou satirou.

Rudohnědé tendence ve visegrádském prostoru posilují. Vyvolaný strach a paranoia se projevuje bezcitností a nechutí pomáhat. Když jsem hru psal, byl obraz naší společnosti dost neradostný. Dnes to není o moc lepší. A satira to má všechno celé ještě znásobit a zveličit. Minimum, které je pro to potřeba udělat, je pojmenovat – jak říkal Shakespeare – rýč rýčem. A to já dělám. David Drábek

David Drábek si přál napsat divadelní detektivku. Postavy policistky Iggy a jejího kolegy Láďy, který se chce stát ženou jménem Diana, představuje jako odborníky na extremismus.

Jsou znalci extrémních projevů lidského bytí – vražd, znásilnění, prodávání push-up podprsenek malým holčičkám – zkrátka jsou znalci zla. A tito dva průvodci diváky provedou temnotou hodně hluboko. David Drábek

V inscenaci kromě Vandy Hybnerové a Jiřího Hány hrají Petra Tenorová, Eva Leinweberová, Petr Konáš, Stanislav Lehký, Radim Kalvoda, Tomáš Havlínek a Pavel Juřica.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)