Říjen 1988. Podivná oslava státního svátku (2018)

V pořadu Archiv Plus připomeneme demonstrace z 28. října 1988. Státní svátek zrušený v roce 1970 byl komunistickým režimem obnoven a přestože policie použila proti demonstrantům brutální násilí, demonstrace svolaná nezávislými iniciativami se represivním složkám výrazně vymkla z rukou. Dokládají to svědectví pamětníků, odvysílaná Rádiem Svobodná Evropa, která vám nabídne Pavel Hlavatý.

Natočeno 2018. Premiéra 19. 10. 2018 (ČRo Plus, 20:05 h.)  v cyklu Archiv Plus. Repríza 21. 10. 2018 (ČRo Plus, 16:34 h.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Říjen 1988. Podivná oslava státního svátku. In web ČRo Plus, 19. říjen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Státní svátek 28. října byl komunisty zrušen hned na počátku normalizace. Naposledy se jako volný den slavil v roce 1969. Jako výraz mírné perestrojky v mezích zákona byl obnoven v roce 1988 – k sedmdesátému výročí vzniku Československa (a také k třiačtyřicátému výročí znárodnění a dvacátému výročí federalizace).

Situace ve společnosti však už tehdy byla natolik napjatá, že by k demonstraci svolané na tento den nezávislými iniciativami došlo i v případě, že by svátek nebyl formálně obnoven. Z 28. října se tedy opět stal volný den, v roce 1988 šlo o pátek, a v Praze proběhla velká demonstrace, která se brutálně zasahujícím represivním složkám na řadě míst zcela vymkla z rukou.

Hlavním zdrojem zvukových nahrávek jsou dochované záznamy vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa a telefonáty občanů do této stanice. Využit byl však samozřejmě i archiv Českého rozhlasu.

Nahrávky Svobodné Evropy

Klíčovou nahrávkou ze Svobodné Evropy byl pořad vysílaný paralelně s konanou demonstrací. Prokládány písněmi Jaroslava Ježka s texty Voskovce a Wericha (a také naší státní hymnou) zde zazněly v načtené podobě projevy, které chtěly nezávislé iniciativy na demonstraci přednést (z nich jsme vybrali úvodní část příspěvku Charty 77), dále ukázka z Nerudových Zpěvů pátečních přednesených herečkou Vlastou Chramostovou (alespoň krátký úryvek z nich jsme rovněž zařadili).

Několik ukázek jsme vybrali také z průvodního slova redaktora Svobodné Evropy Milana Schulze. Kvůli celkovému kontextu jsme zařadili také ukázku z fejetonu spisovatelky Evy Kantůrkové o zásahu Státní bezpečnosti v jejím bytě 27. října 1988. Tento text tehdy autorka „odtelefonavala“ Svobodné Evropě.

Z telefonátů do rozhlasové stanice Svobodná Evropa jsme dále použili ukázky ze svědectví přímých účastníků demonstrace (Jana Petrová, Vlasta Chramostová, Saša Vondra – zvláště oba první autenticky popisují policejní brutalitu) i ukázky z příspěvků na téma „Co pro vás znamená 28. říjen“.

Zde jsme vybrali úryvky z telefonátů katolického aktivisty Augustina Navrátila a spisovatelky Hany Ponické. V případě telefonátů jsme bohužel museli dbát nejenom na obsahovou stránku, ale respektovat i špatný technický stav některých dochovaných nahrávek nebo jejich částí.

Eroze cenzury

Vysílání Československého rozhlasu bylo samozřejmě svázáno ideologickou cenzurou, ale právě na dochovaných nahrávkách z 28. října 1988 je znát, že docházelo k určité erozi.

Vybrali jsme několik ukázek z pořadu k sedmdesátému výročí vzniku Československa, který byl rovněž vysílán v době konání demonstrace. V tomto pořadu z roku 1988 zazněla ukázka z projevu prezidenta T. G. Masaryka i načtená pasáž z jeho knihy Česká otázka, přičemž TGM byl v době normalizace ostrakizován a jeho knihy vyřazeny z knihoven. My jsme z tohoto pořadu vybrali ukázky z průvodního slova i historických reflexí.

Další ukázka vybraná z archivu Českého rozhlasu pochází z pořadu, ve kterém – rovněž 28. října 1988 – byly zasvěcenou formou a způsobem pro normalizaci zcela netypickým rozebírány Biblické písně Antonína Dvořáka a zařadili jsme i kratičkou ukázku z jedné z těch, které v tomto pořadu zazněly.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)