Dobrá vůle – Když pocházíte z Austrálie, tak vám Brno přijde jako pupek světa (2018)

Připravila Tereza Hrstková. Kay Pearse a její muž Paul Gottlieb aneb Když pocházíte z Austrálie, tak vám Brno přijde jako pupek světa. Dokument Terezy Hrstkové o dvojici, která v Brně našla nejen nový domov, ale i uznání. Zatímco Paul zdokonaluje elektronické mikroskopy, Kay, bývalá poradkyně australské ministryně zdravotnictví se podílí na strategickém plánování Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, pomáhá studentům s anglickými překlady jejich diplomových prací, a také je v Brno Expat Centre k dispozici desítkám cizinců, kteří do Brna přijeli za prací. Dramaturgie Lenka Svobodová. Mistr zvuku Roman Špála.

Natočeno 2018. Premiéra 20. 10. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h). Repríza 14. 9. 2019 (ČRo Plus, 21:30 h.) v cyklu Dobrá vůle Plus.

Lit.: Hrstková, Tereza: Kay Pearse a její muž Paul Gottlieb aneb Když pocházíte z Austrálie, tak vám Brno přijde jako pupek světa. In web ČRo 2 Praha, 20. říjen 2018 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Stěhovat se na stará kolena přes půl zeměkoule, to by si kdekterý sedmdesátník rozmyslel. Kay Pearse a její muž Paul Gottlieb se nicméně do takového dobrodružství pustili.

Před třemi lety přišli z australského Brisbane do Brna. Paul tu dostal nabídku podílet se na zdokonalování elektronové mikroskopie, což je obor, ve kterém Brno patří bez nadsázky ke světové špičce.

Odpověď není jen jedna

Elektronové mikroskopy ale nebyly tou jedinou pohnutkou, která Paula a Kay přiměla k tomu, aby se přestěhovali o 15 000 km dál a devět časových pásem nazpět právě do Brna. Paul má české občanství, které získal po svém otci, Kurtu Gottliebovi.

Kurt strávil v Brně na studiích VUT asi nejlepší léta svého mládí, jako německého Žida ho ale koncem 30. let minulého století postihla protižidovská opatření a z Československa uprchl tak akorát včas v roce 1939. Na rozdíl od své maminky, která skončila v Terezíně. Náhoda tomu chtěla, že na útěku dostal Kurt vízum zrovna do Austrálie a první anglická slova se naučil na lodi z Itálie do Sydney.

Ministerská poradkyně

Paul a Kay zvolili opačný směr. Paul se vrátil do střední Evropy ke kořenům své rodiny, ale Kay měla jako čistokrevná Australanka nárok na to, aby si v srdci Evropy připadala ztracená a vykořeněná. A navíc bez povolání, protože se své práce v Austrálii musela vzdát. Jenže Kay se strašně nerada nudí a a jako přesvědčené feministce by jí bylo proti srsti sedět doma a s rukama v klíně vyhlížet, až se Paul vrátí z práce.

Bezmála deset let strávila ve vysoké politice jako poradkyně tří australských ministrů, a protože se osvědčila zejména v change managementu, dokázala se i s touto změnou vypořádat s grácií. V Brně našla nejen nový domov, ale i uznání. Na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity radí vedení fakulty při strategickém plánování, ale i jednotlivým studentům, kteří bojují s anglickými překlady svých diplomových prací.  To vše pro dobrou věc a bez nároku na odměnu.

Ostřílená průvodkyně

Mimo to se zapojila do fungování Brno Expat Centre, což je centrum sdružující desítky dalších cizinců, kteří do Brna přijeli také především za prací. Kay pro ně píše recenze a postřehy z brněnské kulturní scény. A Brnu přišla na chuť i v jiném slova smyslu. Jak sama říká, když pocházíte z Austrálie, tak vám Brno připadá jako pupek světa. Je to skvělý výchozí bod pro cesty do všech stran, protože to nikam nemáte příliš daleko. A je to zároveň veliké lákadlo pro všechny australské přátele.

Tak se postupem času z Kayina a Paulova bytu na úpatí Špilberku se stalo s trochou nadsázky vyhlášené ubytování typu B&B a z Kay ostřílená průvodkyně. Na svých trasách vodí hosty do nejlepší chlebíčkárny ve městě, k jezdecké soše markraběte Jošta i do kina Scala. Tam chodí Kay s Paulem vlastně vůbec nejraději. Představují si, že právě v místních prvorepublikových interiérech by před osmdesáti lety mohli potkat třeba i Paulova tatínka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)