Kontexty – Civilizovaná žena 1/5 (2018)

Připravily Martina Pachmanová a Kateřina Svatoňová.

Natočeno 2018. Premiéra 22. – 26. 10. 2018 (ČRo 3 Vltava, 17:30 hod.). Repríza 23. – 27. 10. (ČRo 3 Vltava, 1.30 hod.); 26. – 30. 8. 2019 (ČRo 3 Vltava, 17:30 h.). Repríza 1. dílu 26. 8. 2023 (ČRo 3 Vltava, 8:40 – 9:10 h.) v cyklu Víkendová příloha.

Obsah: 1. Věra Jičínská, malířka a fotografka. – 2. Jaroslava Vondráčková, textilní výtvarnice a designérka. – 3.  Hana Kučerová – Záveská, architektka. – 4. Božena Rothmeyerová – Horneková a její příspěvek k ženskému odívání. – 5. Zet Molas, filmová režisérka.

Lit.: Zemančíková, Alena: SERIÁL. Civilisovaná žena. Jak ženy-umělkyně formovaly estetiku první republiky? In web ČRo 3 Vltava, 26. říjen 2018  (článek+ nahrávky k poslechu). – Cit.: Ještě na počátku 20. století nebylo pro ženy snadné získat umělecké vzdělání a vystoupit z role okrašlovatelek domácího krbu a starostlivých matek do veřejného prostoru. Estetiku nového samostatného státu ale ženy-umělkyně formovaly víc, než se do nedávna přiznávalo.

Pro souhrnný název Kontextů, věnovaných ženám, které se podílely na moderní vizuální podobě umění Československé republiky, jsme si vypůjčili název brněnské výstavy z roku 1929. Návrhářka Božena Horneková tenkrát z ženské garderoby vyloučila sukně a svůj elegantní koncept každodenního oblečení žen založila na kalhotách různého střihu, což bylo do té doby nemyslitelné. Fotograf Zdeněk Rossmann vytvořil pro obálku sborníku, který výstavu doprovázel, ikonickou fotografii: je na ní ruka s nůžkami, střihající ženský cop.

S historičkou umění Martinou Pachmanovou z Vysoké školy uměleckoprůmyslové, která představí čtyři výtvarnice, a filmovou historičkou Kateřinou Svatoňovou, která připomene zapomenutou filmovou režisérku, chceme oslavit výročí Československé republiky tak, že ukážeme, jak významně se na její kultuře podílely ženy.

Věra Jičínská, malířka a fotografka

Malířka Věra Jičínská studovala v Paříži, kde patřila do skupiny moderních českých výtvarných umělců, jako byli Jan Zrzavý nebo  František Muzika. Byla pozoruhodnou malířkou ženských aktů, ale také fotografkou: její fotografické dílo je teprve nyní předmětem studia. Byla také zprostředkovatelkou francouzské kultury v Československu, napsala množství článků o uměleckém i každodenním životě ve Francii.

Jaroslava Vondráčková, textilní výtvarnice a designérka

Textilní výtvarnice Jaroslava Vondráčková je dnes známá svým literárním dílem: napsala životopis Mileny Jesenské, se kterou ji pojilo hluboké přátelství, a vzpomínky na spisovatele Jiřího Weila. Kromě toho byla neopomenutelnou osobností české moderní výtvarné kultury. Jako textilní návrhářka a publicistka se hluboko zapsala jak do dějin českého užitého umění, tak do dějin jeho kritiky.

Hana Kučerová – Záveská, architektka

Architektka Hana Kučerová – Záveská patří mezi první ženy, které se uplatnily v oboru, k němuž je potřeba nejen výtvarného nadání, ale i technického vzdělání. V pořadu, v němž bude představena jako vynikající představitelka funkcionalistické architektury, nahlédneme i do moderní domácnosti a velkorysé reformy kuchyně a jejího zařízení.

Božena Rothmeyerová – Horneková a její příspěvek k ženskému odívání

Božena Rothmayerová – Horneková je ve svém díle spojena s ruční prací. Zájem i výšivku a krajku ji spojoval s Alicí Masarykovou. Vedle funkcionalistických architektů Jana Vaňka a Zdeňka Rossmanna se podílela na výstavě Civilisovaná žena sadou oděvních návrhů, kde propaguje a řeší kalhoty jako součást dámského oděvu pro každou příležitost. Horneková byla skutečně důsledná a rozdělila své modely podle funkce a příležitosti, kalhoty doporučovala také ženám plných tvarů a dokonce i těhotným, což bylo do té doby zcela nevídané.

Zet Molas, filmová režisérka

Poslední „civilisovanou ženou“ je filmová scenáristka a režisérka, která pracovala pod pseudonymem Zet Molas. Film propojoval avantgardní umění i populární kulturu. Po vzniku Československé republiky nastalo období boje za film jako specifický produkt nového evropského státu. V této době točí Zet Molas svůj první film, podle vlastního námětu a scénáře – Závěť podivínova (1923). Některé její filmy jsou ztracené, ale jeden, Mlynář a jeho dítě, je v současnosti restaurován, a životopisný film o Karlu Hynku Máchovi se zachoval. V pořadu se jeho autorka Kateřina Svatoňová dotkne i problematiky filmových časopisů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)