Rozhovor Veroniky Ruppert a Martina Minhy – Marek Orko Vácha (2018)

Připravili a moderují Veronika Ruppert a Martin Minha.

Hovoří Marek Orko Vácha.

Natočeno 2018. Premiéra 18. 10. 2018 (ČRo Rádio Wave).

Lit.: Minha, Martin: Kněz Marek Orko Vácha: Snažím se mladé lidi přesvědčit, že život je víc než Facebook. In web ČRo Rádio Wave, 18. říjen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Poslední kniha římskokatolického kněze a pedagoga Marka Váchy se jmenuje Nevyžádané rady mládeži. Mimo jiné v ní nabádá mladé lidi, aby se nebáli zodpovědnosti, aby byli více odvážní, aby více studovali, četli a aby nebyli tolik fixovaní na sociální sítě. V rozhovoru pro Radio Wave ale dodává: „Zdá se mi, že ta současná generace mladých lidí mi dává malou naději, že se to kyvadlo obrací. Mám pocit, že někteří opět preferují kontakt tváří v tvář někde v přírodě.“

„Současná doba, zdá se mi, je z hlediska času extrémně agresivní. V dějinách této planety tu nikdy nebylo tolik věcí na rozptýlení a rozdrobení člověka jako teď v roce 2018. Vidím to denně v práci. Jakmile se začnu soustředit, tak zaklepe student, dostanu esemesku, mail,“ vysvětluje římskokatolický kněz a pedagog Marek Orko Vácha. A dodává: „Když studuji nebo se snažím něco psát, tak nezvedám telefony. Jinak neuděláte v životě vůbec nic.“

Římskokatolický kněz, přírodovědec, teolog, spisovatel a pedagog Marek Orko Vácha je farář lechovické farnosti na Moravě a kaplan římskokatolické akademické farnosti. Na akademické půdě působí ve funkci přednosty etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a je předsedou akademického senátu. Napsal řadu knih, často vystupuje na seminářích nebo v médiích.

Je skauting podle vás důležitý pro rozvoj osobnosti?

Ano. Myslím si, že každý zdravý a normální stát podporuje Skauta, sport a církve. Skauting vás naučí lásku k přírodě a kamarádství. A to jsou věci, které si ponesete celý život.

Co vás trápí úplně nejvíc v roce 2018?

Toho by bylo víc. Myslím si, že nás teď čeká zápas o současnou podobu Evropy. Myslím si, že Evropa je fantastický projekt. Já bych tu moc rád byl dalších 200 let jen kvůli molekulární genetice. Moc rád bych se podíval třeba na Mars. Ale opravdu si myslím, že nás čeká zápas o podobu rodiny. Zápas o podobu toho, jak vychovávat děti. Víme, co nechceme, víme, co odmítáme, a teď se snažíme osahat to, jak by ta rodina měla vypadat. A to je oblast velikých debat.

Jak se vy zevnitř církve díváte na kampaň MeToo ?

Já moc nevím, co si o tom mám myslet. Uznávám a chápu, že se ženy ozvaly, a věřím, že se v mnohých případech ozvaly oprávněně. Ale chci zmínit jedno jméno – Francisco Ayala. Znám ho osobně. V jeho osmdesáti pěti letech ho tato aféra dostihla. Při vší úctě si opravdu neumím představit, že by se tento distingovaný, laskavý, obětavý a brilantní vědec někdy někoho nějak dotkl. Možná nějakou neuváženou poznámkou, ale nic víc. Trošičku se bojím, že ta kampaň, která začala z oprávněného hněvu, najednou možná v některých případech s tou vaničkou vylila i to dítě. Ale to je můj osobní dojem.

Jak se Marek Vácha dostal k povolání kněze? Byl k tomu veden od dětství? Je dnes těžší přivést mladé lidi k víře? Nakolik musí být věda a víra v rozporu a nakolik může naopak víra perspektivu vědce obohatit? Chybí dnes mladým lidem radost ze života? Poslechněte si v rozhovoru Martina Minhy s římskokatolickým knězem Markem Váchou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)