Interview Plus – Václav Hampl (2018)

Senátor za KDU-ČSL a možný kandidát na předsedu senátu Václav Hampl je hostem Interview Plus. V Senátu se podle všeho schyluje k události, jakou horní komora českého parlamentu ještě nezažila. V rozporu se zvyklostmi se totiž členové senátu obměněného nedávnými volbami nedokázali dohodnout na tom, kdo bude jejich předsedou. ODS, která má 18 členů senátorského klubu, chce Jaroslava Kuberu. Starostové a nezávislí, kteří mají stejně silný klub, navrhují Jana Horníka. A patnáctičlenný lidovecký klub prosazuje Václava Hampla. Může případné „hlasování na sílu“ poškodit image Senátu coby té více gentlemanské parlamentní komory? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2018. Premiéra 12. 11. 2018 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Luptáková, Věra – Bumba, Jan: Nevstupuji do předem prohraného boje, říká kandidát na šéfa Senátu Václav Hampl. In web Čro Plus, 12. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu).  – Cit.: Hned tři senátoři se ve středu utkají o křeslo předsedy Senátu Parlamentu ČR. ODS navrhuje Jaroslava Kuberu, Starostové a nezávislí (STAN) Jana Horníka a početně menší Klub KDU-ČSL a nezávislí Václava Hampla.

„Dohoda mezi senátorskými kluby je dnes skoro na všem. Krom toho, že se předseda bude vybírat v tajném hlasování ze tří lidí,“ vysvětluje možná budoucí předseda Senátu Václav Hampl. Samozřejmě, že se prý ale nikdy nedá tvrdit, že se něco v poslední chvíli nezmění.

Jistým náznakem by ale mohlo být včerejší tvrzení současného předsedy horní komory Milana Štěcha (ČSSD), podle kterého by se na scéně mohl objevit ještě čtvrtý, a pro všechny přijatelný, kandidát. Senátor Hampl prý se Štěchem nehovořil, takže netuší, co tím naznačuje. „Spíš si to vysvětluji jako možnost, kdyby nebyl zvolený nikdo a volba by se musela opakovat. Pak by se mohl objevit někdo čtvrtý,“ domnívá se.

Kubera? Ten vadí nejvíc

Hampl by si pak ale taky dovedl představit variantu, že by pak ve funkci mohl zůstat Štěch. „Je to konsensuální člověk a co pamatuji, tak s ním nebyla ani nějaká vážná nespokojenost. Taky si ale umím představit, že by s jiným jménem přišla i ODS,“ přemýšlí.

Jméno Jaroslava Kubery, coby druhého nejvyššího ústavního činitele státu hned po prezidentovi, je totiž pro mnoho zákonodárců nepřípustné. Proč?

„Různí lidé budou mít jistě různé důvody, ale to hlavní, proč není přijatelný pro všechny, je podle mne v Kuberových vystoupeních v Senátu. Při nich často působil velmi protievropsky. Vůči EU jistě musíme vnímat vady a být kritičtí, ale taky musíme být konstruktivní… Mnohým vadí i jeho osobnostní styl nebo způsob komunikace… To je taky důvod, proč považuji za dobré proti němu kandidovat,“ říká senátor Hampl. Kdyby pak měl na výběr pouze mezi Kuberou a Janem Horníkem (STAN), tak by určitě sáhl po Horníkovi.

Po volbách je Senát v docela nezvyklé roli, protože jsou početně hned dva kluby stejně silné, rozdíl mezi těmi „slabšími“ je jen velmi malý. Klub STAN nebo ODS tak má o pouhé tři senátory víc než Hamplův domovský klub KDU-ČSL a nezávislí. Není to marná nominace? Má vůbec šanci uspět?

Šanci mám, určitě…

„Má to jistou logiku. Když totiž máte dva stejně silné hráče, tak aby ani jeden neutrpěl nějakou pomyslnou újmu, můžete sáhnout po třetím. Druhá věc je, že pak záleží i na schopnosti domluvit si podporu i od ostatních. Tu jsem teď docela vnímal, takže mi přišlo, že nevstupuji do předem prohraného boje.“

Václav Hampl prý cítí podporu, velmi explicitně a opakovaně deklarovanou klubem pro liberální demokracii Senátor 21, „což je sice početně nejmenší klub, ale dohromady s námi udělá větší počet, než dnes mají oba nejpočetnější. A musím říct, že pro mne by mohli hlasovat i někteří z nezařazených, nebo někteří z klubu ČSSD,“ říká Hampl.

Ujmout se vedení Senátu by se prý nijak nezdráhal, protože je člověkem, který „moc mezilidské vztahy nehrotí a jsem člověkem konsensu. Taky mám znalost demokratických procedur. Osmileté vedení Univerzity Karlovy s 65 tisíci, často velmi protichůdných duší, mne naučilo, že jde víc o argumentaci, přesvědčování a dohodu než o nějakou brutální sílu,“ dodává.

Jasno ale bude až po středečním hlasování a možná, že ani ne hned po prvním kole. Víc si o vizi a roli Senátu očima senátora Hampla poslechněte v audiozáznamu rozhovoru.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)