Dvacet minut Radiožurnálu – Jana Mračková Vildumetzová (2018)

Hostem je Jana Mračková Vildumetzová. Vzdá se tato předsedkyně Asociace krajů, hejtmanka a poslankyně z hnutí ANO některé ze svých funkcí? A proč tolik stojí o zavedení minimální hranice v přijímacích zkouškách na střední školy? Moderuje Marie Bastlová.

Natočeno 2018. Premiéra 10. 12. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:06 h.).

Lit.: Bastlová, Marie – Havel, Prokop: Kumulace funkcí? Od občanů jsem dostala silný mandát, říká poslankyně a hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. In web ČRo 1 Radiožurnál, 10. prosinec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jana Mračková Vildumetzová zastává funkci poslankyně za hnutí ANO, hejtmanky a předsedkyně Asociace krajů. Jak zvládá všechny pracovní povinnosti?

Předsedkyně Asociace krajů, hejtmanka Karlovarského kraje a poslankyně za hnutí ANO. To všechno jsou funkce, které zastává Jana Mračková Vildumetzová. Přitom se už dříve nechala slyšet, že nechce kumulovat funkce. Jak chce situaci vyřešit?

 „Jsem především proti kumulaci odměn, proto jsem předložila návrh zákona, který konečně tohle vyřeší,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Připouští, že vykonávat funkce hejtmanky a poslankyně je špatně, na druhé straně složila slib občanům Karlovarského kraje, že bude hájit jejich zájmy. Později se také stala poslankyní z nevolitelného místa díky tomu, že od občanů dostala velmi silný mandát.

Dala jsem slib voličům, že budu hájit zájmy kraje Jana Mračková Vildumetzová

Letos v únoru přitom oznámila, že je post hejtmanky připravená opustit, koaliční partneři ji ale podle ní přemlouvali, aby zůstala do komunálních voleb. „Celý rok jsem se snažila vykonávat oboje na sto procent,“ argumentuje s tím, že nepředpokládala, že v listopadu ji hejtmani vyzvou, aby pokračovala ve funkci předsedkyně Asociace krajů.

„V tuto chvíli jsem svolala koaliční partnery, kde s nimi chci řešit tuto otázku, budu to řešit i s vedením hnutí ANO a s opozičními zastupiteli,“ zdůrazňuje.

Za druhou funkci 40 procent platu

Podle Vildumetzové není problém kumulovat funkce, ale kumulovat odměny – občanům nevadí to, že někdo pracuje nad rámec svých povinností, a to třeba dvacet hodin denně.

„Proto považuji návrh zákona, který jsem předložila, za spravedlivý. To znamená, že pokud někdo bude kumulovat dvě funkce, tak za tu druhou funkci bude pobírat pouze 40 procent,“ popisuje.

Proč by se měla zavést minimální hranice úspěšnosti u přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou? A bude Česká republika vracet dotace vyplacené Agrofertu?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)