Dobré dopoledne – Ivan M. Havel (2018)

Připravila Hela Dvořáková.

Natočeno 2018. Premiéra 5. 11. 2018 (ČRo Vysočina).

Lit.: Dvořáková, Hela: Ivan M. Havel: Můj věk mi moc nepřipomínejte. Já totiž skokem zestárnu. In web ČRo Vysočina, 5. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pochází ze slavné pražské rodiny, jeho bratrem byl prezident Václav Havel. Ivan M. Havel je vědec, popularizátor vědy, rozhodně to ale není politik.

Úvahy o rodině Havlů v podání Ivana Havla jsou zajímavé. „Václav by je zastínil ve vládnutí, oni nikdy nevládli, ale nezastínil je v podnikatelství. Ona ta naše rodina, ne jen z otcovy strany, ale i z matčiny má zajímavé předky. Teď znovu vyšla kniha mého otce, tak se dostává do popředí.“

Ivan M. Havel, šéfredaktor časopisu Vesmír, bývalý pracovník Akademie věd a také bratr bývalého prezidenta se nedávno dožil osmdesátky. „Moc mi to nepřipomínejte, já sám si to moc neuvědomuju, a když mi to řeknete, tak skokem zestárnu,“ usmál se.

Robotika, umělá inteligence

Ivana M. Havla mnozí znají skutečně jako vědce, odborníka v oblasti exaktních věd. Kdo ho k tomu přivedl? Dědeček Vavrečka, pokračuje: „Ten zájem se dá odkoukat. Já ho zbožňoval a on věděl všechno a dovedl mi všechno vysvětlit. Vždycky jsem se těšil až přijede a vysvětlí mi nějaký ten stromeček,“ dodal.

Politika? Byl jsem spíš pozorovatel

Na rozdíl od svého bratra příliš nepřičichl k politice. „Zakládali jsme Občanské fórum spolu, hodně jsem tam pracoval, ale spíš jako pozorovatel. Zajímalo mě, jak to funguje, jak vznikají rozhodnutí. Jinak mě ta politika moc nelákala. Ve vědě, když něco vymyslím, tak to zůstane, není to nebo nemusí to být tak smeteno ze stolu.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)