Do Lužné se vrátily Lucky. Po osmdesáti letech (2018)

Reportáž. Připravil Tomáš Vránek.

Natočeno 2018. Premiéra 13. 12. 2018 (ČRo Zlín, 2 min.).

Lit.: Verner, Roman – Vránek, Tomáš: Do Lužné na Valašsku se po 80 letech vrátily Lucky. Za tichého syčení kontrolovaly domácnosti. In web ČRo Zlín,  13. prosinec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Večer před svatou Lucií kdysi pravidelně obcházely vesnice postavy v bílém, takzvané Lucky. Za tichého syčení, nebo jiných zvláštních zvuků očišťovaly husími křídly domácnosti od všeho zlého. Prastarý zvyk na Moravě téměř vymizel. Po desítkách let ho obnovili třeba v Lužné na Vsetínsku.

„Je to v pořádku, staré zvyky se mají obnovovat. Tady tu tradici si u nás už ani nepamatuju,“ říká kronikář Lužné Jaromír Zemánek.  „Jsme kulturního dědina, chtěli jsme obnovit staré zvyky. Informace o tom, co jsou Lucky, jsme čerpali různě, z internetu, knih,“ říká jedna z Lucek Ivana Mišunová.

Nejstarší písemná zmínka o Luckách je od Jana Jakuba Ryby z roku 1804, kde popisuje trestání „dětí hltavých“. Lucky strašily děti, že pokud se nebudou během adventu postit, rozpářou jim bříška a naplní ho kroupami. Nosily u sebe velké nože (někdy dřevěné).

Taky kontrolovaly, jak je domácnost uklizená a samy napodobovaly různé práce. Kontrolovaly i to, jestli hospodyně nepředou, protože předení a draní peří bylo tento den zakázáno.

Postupem času se za Lucky převlékaly spíš mladší dívky a nevypadaly tolik strašidelně. Jejich obchůzky byly spíše jako divadelní představení.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)