Host Radiožurnálu – Blanka Solařová-Calibaba (2018)

Jméno zní jako z pohádky, ale souvisí s Kanadou. Blanka Solařová-Calibaba je novinářka a spisovatelka, ale taky učitelka a vlastně trochu i projektantka ropných potrubí. Jak se taková směs profesí zrodí? Žije se lépe v Kanadě, nebo v Emirátech? A jak se v Dubaji vyučuje děvčeti z Čech? Zeptá se Patricie Strouhalová.

Natočeno 2018. Premiéra 15. 12. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 10:06 h.).

Lit.: Havel, Prokop – Strouhalová, Patricie: Kasty, školství, sultanáty… Blanka Solařová-Calibaba přibližuje život ve Spojených arabských emirátech. In web ČRo 1 Radiožurnál, 15. prosinec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ve Spojených arabských emirátech jsou dva druhy školství – státní a soukromé. Prvně jmenované je pouze pro místní Araby, a to zdarma. Soukromých škol, které jsou i pro ostatní, je pak mnoho.  Rozmanitost nejenom tamního školství popisuje Blanka Solařová-Calibaba.

V mezinárodních školách se učí anglicky, ale vyučují i arabštinu a islám, pro nemuslimy pak nabízejí náhradní předmět. „U nás ve škole jsme tomu říkali sociální studia, učili jsme o různých důležitých budovách ve světě. Já jsem propagovala náš orloj,“ usmívá se.

Děti se učí do čtvrté třídy dohromady, pak se rozdělí na chlapce a děvčata. Blanka Solařová-Calibaba

Vyučuje na americké škole, osnovy se tam ale učí spíše po arabsku. „Učím angličtinu, matematiku, fyziku, chemii, morální vzdělání, sociální vědy…,“ říká s tím, že někdy rovněž supluje. O učitele se totiž na tamní škole starají tak, aby neměli ani minutu volna.

Ve třídě má pouze Araby – Indy, Syřany, Emirátníky… „Všechny děti jsou výborné, je s nimi sranda a mám je moc ráda,“ zdůrazňuje. Bohužel ale i ona musí vyplňovat různé nesmyslné tabulky a chodit po mýtinkách.

Tři různé kasty…

V emirátech žije pouze 12 procent místních, zbytek jsou lidé z celého světa, kteří tam pracují. „Kasta číslo jedna jsou místní, o ty se emiráty postarají královsky,“ vysvětluje s tím, že když chtějí pracovat, tak jim najdou jakoukoliv manažerskou pozici.

Na druhém místě jsou západní pracovníci, mezi ně patří i Blanka Solařová-Calibaba s kanadským pasem. Ti jsou dobře placení, na dobrých místech, a neplatí daně. Ale musí si obstarat sociální zajištění.

A konečně třetí kastou jsou Pákistánci, Indové a jiní, kteří tam jsou na hrubé práce a dostávají zaplaceno málo. „Ale jsou za to rádi, ve svých zemích by práci neměli žádnou, z toho mála, co vydělají, všechno pošlou domů,“ zdůrazňuje.

Blanka Solařová-Calibaba je novinářka, spisovatelka, ale také učitelka. V roce 1992 se odstěhovala do Kanady, kde pracovala jako projektantka ropných potrubí, v roce 2003 až 2007 žila v Saudské Arábii a od roku 2013 žije a pracuje jako učitelka ve Spojených arabských emirátech. Spolupracuje s Českým rozhlasem Plus, píše rovněž sloupky do časopisu Reflex. Je autorkou knihy Sousedka ze Skalistých hor.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)