Host Lucie Výborné – Stanislav Hamr (2019)

16. 1. 1969 se na Václavském náměstí v Praze zapálil Jan Palach. Jeho kamarád z dětství Stanislav Hamr se po 50 letech rozhodl promluvit: Jan podle něho nebyl žádný tichý filosof. Z čeho tak soudí? Co s malým Honzou Palachem kdysi ve Všetatech zažil? Čím se už tehdy projevovala jeho bojovná duše? Zeptá se moderátorka Lucie Výborná.

Natočeno 2019. Premiéra 16. 1. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.).

Lit.: Švarcová, Alžběta – Výborná, Lucie: Jan Palach byl jako bratři Mašínové. Poslechněte si, jak na Palacha vzpomíná jeho kamarád z dětství. In web ČRo 1 Radiožurnál, 16. leden 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: 16. ledna 1969, tedy přesně před 50 lety, se na Václavském náměstí v Praze zapálil Jan Palach. Jeho kamarád z dětství Stanislav Hamr se po 50 letech rozhodl promluvit. Jan podle něho nebyl žádný uzavřený filozof. „Byl to normální kluk,“ shrnuje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Nesmírně inteligentní a také myšlenkově vyspělý mladý muž. Takový prý byl Jan Palach. Alespoň soudě podle vzpomínek Palachových současníků.

Stanislav Hamr, který s ním ve Všetatech vyrůstal na jedné ulici, ho navíc označuje za bojovníka, ne nepodobného bratřím Mašínům. 

„Palacha inspirovalo husitství, nasál to do sebe s Jiráskem,“ připomíná. „Vývoj po válce navíc ukazoval, že něco přijde. Palach se připravoval na to, že zaujme nějakou pozici. Oheň byl jeho zbraň. Nedokázal by ale nikoho zabít.“

Palach byl velmi výbušný a rváč. Byl rovný, přímý a zásadový. Stanislav Hamr, Palachův kamarád z dětství

Palachovi se zhroutil slovanský svět

Na 16. leden 1969, kdy se Palach v horní části Václavského náměstí zapálil, si dnes Stanislav Hamr vzpomíná velmi přesně. „Na Hlávkově koleji tehdy bylo mimořádné ticho. V rozhlase po drátě se najednou ozvalo, že se upálil mladý student. A mně okamžitě blesklo hlavou: ‚To je Honza Palach!‘“

Z dnešního pohledu mohou jeho další slova působit paradoxně. Jak totiž Stanislav Hamr dodává, Jan Palach rozhodně nebyl negativně zaměřený proti Rusům. „Byl to velký Slovan. V srpnu 1968 se mu proto zhroutil slovanský svět, hodně ho to vzalo,“ připomíná málo známou skutečnost.

Komunista ale podle něj Jan Palach rozhodně nebyl. „Byl demokrat, od Masaryka doprava. Z dnešního pohledu bych ho označil za skutečně demokratického sociálního demokrata.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)