On Air – Sex Education (2019)

Připravila Jarmila Křenková. Jak mění seriál Sex Education pravidla středoškolských komedií o sexu a co nám říká o generaci Z?

Natočeno 2019. Premiéra 11. 2. 2019 (ČRo Rádio Wave, 6 min.).

Lit.: Křenková, Jarmila: Sex Education: Sexuální koučka Gillian Anderson boří mýty, že nová generace je horší než ty předchozí. In web ČRo Radio Wave, 11. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zní to jako Mordor, ale má to barvy Nebelvíru, co je to? Přece Moordaleská střední. Studuje tu i zakřiknutý Otis. Pro spolužáky je neviditelný viktoriánský duch, a když potkají jeho cool mámu Gillian Anderson, empaticky se ptají, jestli není adoptovaný. Jablko ale nepadlo daleko od stromu a syn volnomyšlenkářské sexuální terapeutky navazuje na rodinný byznys. S třídní drsňačkou založí amatérskou sexuologickou poradnu, kde se pod náporem znejistělých teenagerů dveře netrhnou.

Středoškolská komedie o sexu má v popkultuře dlouhou tradici, podléhá mnoha stereotypům a bleskově zastarává. Příběhy odvyprávěné z perspektivy zastydlých paniců, kteří se zoufale snaží souložit, nejsou v roce 2019 dávno relevantní. Showrunneři Netflixu to vědí a na sériích jako Big Mouth nebo The End of the F*** World je vidět, že se snaží subžánr co nejvíc přiblížit dnešnímu dospívajícímu publiku. Seriál Sex Education možná není revoluční, ale určitě jde o podařenou evoluci, která plně využívá všeho, co formát streamovací platformy dovoluje.

Z Roklinky do Prasinek

Odehrává se v nepravděpodobném časoprostoru fiktivního městečka kdesi v Británii. Leží v malebném údolí lemovaném lesy, kterým protéká zurčící říčka. Vznášejí se nad ní ladné siluety racků a na březích stojí rustikální domky. Pastorální idylu tu a tam naruší karavanové městečko pro chudé nebo řadovky jako z Haddonfieldu, stát Illinois. Moordale je průsečík všech možných popkulturních obrazů věnovaných dospívání. V chodbách tamní střední školy se koncentrují prvky starých amerických filmů pro mládež, potterovské ságy i britských nezávislých komedií a sociálních dramat.

Nekonají se tu ale žádné ritualizované tanečky. I když dominantu série tvoří školní bál, jeho pohádkové téma „žili šťastně až do smrti“ postavy neustále ironicky shazují. Tahle americko-britská koprodukce ostatně svým naturalismem připomíná spíš britské nezávislé žánrovky se sociálním přesahem, jaké v poslední době točí třeba Alice Lowe. Debutující showrunnerka Laurie Nunn napsala brilantní scénář, kde pracuje s okamžiky trapna, nadsázkou i drsným humorem. Učitelé tu působí jako karikatury ze South Parku a děcka si střílí z toho, že je starší generace nedokáže vidět jinak než jako neurotické netýkavky. Jedním dechem pak sebevědomě dodávají, že je pořád lepší být gayem a potomkem afrických imigrantů v jednom než skuhrajícím bílým patriarchou.

Moordaleská střední je na první pohled svět s jasnou hierarchií. Vyskytují se tu autističtí nerdi, sportovní hvězda i školní rváč. Ale i nerdi mohou toužit po lidské blízkosti, nedotknutelný idol může čelit odmítnutí a s bitkařem, co šikanuje široké okolí, se dá za jistých okolností soucítit. Typizované postavy se s přibývajícím množstvím podzápletek mění v komplexní individuality. Tomu napomáhá i vynikající casting. Kromě Asy Butterfielda a Gillian Anderson se v seriálu objeví spousta úplně neznámých mladých herců, z nichž stojí za pozornost Emma Mackey coby Otisova obchodní partnerka a tajná láska nebo Ncuti Gatwa v roli nejlepšího (protože jediného) přítele.

Make love great again!

I když k tomu svádí, Sex Education se nedá sledovat jen jako prostoduché guilty pleasure. Na to má příliš chytrý scénář, a navíc vyžaduje spoustu empatie. Pojednává o mezilidských vztazích v jejich složitosti a spíš než o sexu vypráví o tom, co nás formuje, a o očekáváních, která si vůči ostatním vytváříme. Otis je třeba schopen precizního vhledu do problémů druhých, ale nevědomě při tom používá tytéž manipulativní praktiky i fráze, které vyčítá svojí matce. A právě vzájemné pochopení nejen ve vztazích rodičů a dětí často schází a způsobuje koloběh věčného neporozumění.

Seriál tak není progresivní mírou sexuální explicitnosti, ale tím, že nenásilně vyzdvihuje zdánlivě jednoduché sdělení: je jedno, kolik vám je a kde jsou vaše kořeny nebo sexuální preference – nebuďte zlí a chovejte se k ostatním, ale i sami k sobě s respektem. Pokud by byla generace Z schopna podobné sebereflexe, jakou nakonec projeví některá děcka z Moordale, není to s osudem světa vůbec špatné. A kdyby náhodou ne, třeba díky Sex Education pár lidí nestráví půlku puberty ve strachu a poznatky o potratech nebudou muset čerpat z filmů Gaspara Noého.

Seriál Sex Education boří stereotypy středoškolských komedií o sexu. Jak to chodí na Moordaleské střední a co svým spolužákům poradil amatérský sexuální terapeut Otis? Poslechněte si recenzi seriálu Sex Education.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)