Příběhy slavných značek – Coca-Cola (2019)

Původně „posilující prostředek pro osvěžení ducha, proti bolestem hlavy a únavě“, který dobyl celý svět.  Připravila Jitka Škápíková. Dramaturgie Magdalena Šorelová. Hudební spolupráce Jiří Litoš.

Provází Jan Kovařík.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 2. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 25 min). Repríza 13. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 25 min); 9. 5. 2020 (ČRo Plus, 9:33 h.); 7. 1. 2024 (ČRo 2 Praha, 21:00 h.); 9. 1. 2024 (ČRo 2 Praha, 21:00 h.).

Lit.:  Škápíková, Jitka – Šorelová, Magdalena: Na začátku byl průstřel stehna. Příběhy slavných značek: Coca-Cola. In web ČRo 2 Praha, 13. srpen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Původně „posilující prostředek pro osvěžení ducha, proti bolestem hlavy a únavě a pro rekonvalescenci po chřipce“, který kazí zuby milionům lidí po celém světě.

Dějiny tohoto nápoje sahají až do poloviny 19. století, i když jihoamerickou rostlinu, která Coca-Colu dělá Coca-Colou, v Evropě znali už zhruba v 16. století. Jde o malý stromek nebo keřík rudodřev koka (kokainovník pravý). Muž, který může za vznik Coca-Coly, jak ji známe dnes, se jmenuje John Pemberton.

Pemberton ve válce Severu proti Jihu utrpěl průstřel stehna. Na utišení bolesti používal morfium. Tak dlouho a tak důkladně, až se na něm stal závislým. Protože byl profesí lékárník, začal zkoumat látky, kterými by morfium mohl nahradit. První nápoj, který na tišení bolesti v roce 1886 po večerech vynalezl, byl ve formě sirupu a ke koupi byl v lékárnách. Nápoj byl však alkoholický, lehce omamný a návykový, proto musel změnit recepturu. Alkohol vystřídal kofein a kokain.

Není nad dobrou reklamuPrvní rok prodeje Coca-Coly nebyl nikterak slavný. Bylo potřeba vymyslet chytlavé logo, čehož se ujal Pembertonův účetní Frank Robinson. Ten vymyslel typické logo, které se mu natolik povedlo, že se používá v nezměněné podobě dodnes. A co víc – rozjela se rozsáhlá reklamní kampaň s dnes velmi známými taháky.

Coca-Cola například jako první vymyslela slevové kupony, přišla také s technologií postmixu a každý, kdo si v té době kupoval ledničku, obdržel 215 lahví nápoje zdarma a naopak ten, kdo koupil určité množství nápoje, dostal úměrnou slevu na lednici.

Vánoční náklaďák Coca-Cola

No a další klasika, kterou nás reklama provází každé zimní svátky – Santa a jeho vánoční kamion plný Coca-Coly. Jeden z dalších promyšlených tahů firmy, která potřebovala v zimě zvednout prodeje. Navíc díky Santovi ještě firma oslovila velice důležitou cílovou skupinu – děti.

Jakou roli sehrál ve vývoji Coca-Coly podnikatel Asov Candler? Navštivte provozovnu Coca-Coly a poslechněte si názory výživového poradce na tento nápoj.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)