Sto let Miroslava Zikmunda 1/5 (2019)

Připravili Miroslav Urubek (1), Andrea Kratinová (2).

Hovoří Petr Novotný (1), Vojtěch Holík (2).

Natočeno 2019. Premiéra 1. dílu 11. 2. 2019 (ČRo Zlín)  v cyklu Dobré ráno, Moravo! a Den ve Zlínském kraji,

Obsah: 1. Těšil jsem na sobotu, kdy se vyvolávaly filmy, vzpomíná Petr Novotný -  2.  O Miroslavu Zikmundovi s předsedou Klubu H+Z Vojtěchem Holíkem  – 3.

Lit.: Fránek, Tomáš – Janíková, Markéta: Sto let Miroslava Zikmunda. Vzpomínky, rozhovory a fotografie na jednom místě. In web ČRo Zlín, 12. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Život je přesný součet náhod“, říká oslavenec Miroslav Zikmund. A my při příležitosti jeho stých narozenin nabízíme unikátní rozhovory, reportáže našich redaktorů, vyprávění blízkých přátel a spolupracovníků nebo návštěvu jeho vily.  Sledujte týden věnovaný stým narozeninám Miroslava Zikmunda v Českém rozhlase Zlín a na našich stránkách zlin.rozhlas.cz

Jiří Hanzelka (1920 až 2003) a Miroslav Zikmund podnikli první cestu v letech 1947 až 1950. Navštívili spolu více než osmdesát zemí, napsali přes 20 knih a proslavili vozy Tatra i Československo.

Z jejich cest vzniklo mnoho rozhlasových reportáží, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy. Po srpnové okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, kterou oba cestovatelé odsoudili, jim bylo zakázáno cestovat i publikovat.

Po pádu komunistického režimu se Miroslavu Zikmundovi podařilo splnit si cestovatelský sen a navštívit Austrálii, která z harmonogramu druhé výpravy vypadla. Opětovně se vydal i na Sibiř a Srí Lanku.

Co uslyšíte ve vysílání:

11 – 15. února

Denně v 7:20 reportáže.

Seriál „Rodáci známí – neznámí“ věnovaný Miroslavu Zikmundovi. Vysílací časy 11.2 v 17:50, 12.2 v 8:10, 15.2 v 14:10

13.2 v 17:32 Klub H+Z

Hodinový rozhovor v pořadu Apetýt, 14.2 od 11 do 12. hodin Petr Horký a Miroslav Náplava.

14.2 v 15:20 Rozhovor s bývalým zahraničním zpravodajem Českého rozhlasu a přítelem Miroslava Zikmunda Petrem Vavrouškou.

15.2 v 15:20 Rozhovor s Vladimírem Krocem, moderátorem Českého rozhlasu a spoluatorem knihy Století Miroslava Zikmunda.

Speciální vydání pořadu Mezi kopci a loukami – vily Zikmunda a Hanzelky jako architektonické památky. 12.2 ve 14:10, 13.2 v 8:10, 14.2 v 14.10 a 15.2 v 8.10

14.2. Archivní rozhovor Českého rozhlasu Dvojka z roku 2015, ve kterém Miroslav Zikmund bilancuje svoje cesty.

Lit.: Urubek, Miroslav: SERIÁL. Sto let Miroslava Zikmunda. Vzpomínky, rozhovory a fotografie na jednom místě. 1) Zikmund s Hanzelkou měli úžasný a pravdivý pohled na tehdejší svět, vzpomíná jejich spolupracovník. In web ČRo Zlín, 11. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zlínský pedagog Petr Novotný společně se svým otcem dvojici cestovatelů Zikmund – Hanzelka vyvolával fotografie z výprav.

„Poprvé jsem s Miroslavem Zikmundem i Jiřím Hanzelkou potkal v roce 1959, kdy přijeli vlakem do Zlína. Tatínek byl filmový režisér, který jim pomáhal při tvorbě filmů z první a druhé etapy,“ vzpomíná Petr Novotný.

„Těšil jsem se na soboty jednou za měsíc, vyvolávali jsme filmy z cest,“ dodává pamětník.

Podle Petra Novotného měli Miroslav Zikmund i Jiří Hanzelka úžasný pohled na tehdejší svět.

„Informovali pravdivě a měli dar ze svých poznámek vytvořit krásné cestopisy,“ dodává Petr Novotný.

Lit.: Kratinová, Andrea: SERIÁL.Sto let Miroslava Zikmunda. Vzpomínky, rozhovory a fotografie na jednom místě. 2) Rodák známý neznámý Miroslav Zikmund. Nenecháme usnout jeho odkaz, říká předseda Klubu H+Z. In web ČRo Zlín, 12. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Miroslav Zikmund očima předsedy Klubu H+Z Vojtěcha Holíka.

V tomto týdnu se cestovatelská legenda Miroslav Zikmund dožívá sta let. Za svůj život procestoval prakticky celý svět. Jeho nadšení, které sdílel se svým kamarádem a kolegou Jiřím Hanzelkou, inspirovalo mnohé.

Na jejich počest vznikají výstavy, knihy, točí se dokumenty, filmy a zakládají se i spolky. Jedním z nich je zlínský Klub H+Z. Jeho předsedu Vojtěcha Holíka pro nový pořad Českého rozhlasu Zlín Rodáci známí neznámí vyzpovídala redaktorka Andrea Kratinová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)