Kontexty – Metamorfózy tradice 1/5 (2019)

Připravil Jiří Plocek.

Natočeno 2019. Premiéra 18. – 22. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 17:00 h). Repríza 19. – 23. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 1.30 hod.).

Obsah 1. O zemi, která není a přitom je, aneb duchovní a kulturní tradice Moravy. – 2. Od fašanku ke Strážnici. Proměny folklorní scény. – 3. U pramenů – putování za hudbou, která nemá školy. – 4. Moravské motivy v populární kultuře. – 5. Anatomie okouzlení aneb osobnosti naší kultury v doteku s moravskou tradicí.

Lit.: Plocek, Jiří: Moravské proměny na Vltavě. In Facebook, 18. 2. 2019 (status). – Cit.:  Zvu vás srdečně k poslechu!  V týdnu od 18.do 22.února každý den od 17:30 do 18:00 v programové řadě Kontexty.

Pokusil jsem se nastínit kulturní esenci země, v níž žiju, a z jejíchž zdrojů čerpám. První díl je obecnější, další s ohledem na mé dlouhodobé zaměření krouží kolem tradic a inspirací hudebních. V posledním díle také uslyšíte pár autentických slov o lidových písních od Jana Skácela, Milana Kundery a Jaroslava Seiferta. Jsou to záznamy z let 1964 – 65.

Krom toho, že jsou ty záznamy zajímavé samy o sobě, chtěl jsem jimi připomenout i jednoho důležitého předchůdce na mé svého času redaktorské židli. Antonín Jančík, jenž připravil cyklus krátkých výpovědí různých osobností s názvem Písničky do zápisníku, přispěl jako redaktor folkloru v brněnském rozhlase ke vzniku mnoha vzácných nahrávek z terénu i ve studiu. Krom toho byl primášem skvělé Brněnské cimbálové muziky. Po roce 1968 byl z rozhlasu za svoje postoje k okupaci vyhozen a zemřel v zapomnění. – Ale ne zcela zapomenut!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)