Osobnost Plus – Iva Pekárková (2019)

Iva Pekárková spisovatelka a glosátorka. Žena, které se svojí otevřeností daří překvapovat. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 18. 3. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tachecí, Barbora – Chvátalová, Kateřina: Iva Pekárková: Čas, který jsem prolenošila a jen vsávala svět, mi dal nejvíc. In web ČRo Plus, 18. březen 2019  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Publicistka, spisovatelka a překladatelka Iva Pekárková strávila od roku 1983 a své emigrace z totalitního Československa značný kus života na cestách. Nyní žije v Londýně a často se z něj vrací do Česka.

Úspěšná autorka nejenže stále publikuje a píše, ale v Británii se živí také jako taxikářka. Na cestách po Evropě, Americe i Africe si vyzkoušela řadu povolání.

Prozaička, publicistka a překladatelka Iva Pekárková studovala Přírodovědeckou fakultu UK, obor mikrobiologie a virologie. Krátce před dokončením studia, v roce 1983, ale emigrovala. Po desetiměsíčním pobytu v uprchlickém táboře v Traiskirchenu u Vídně získala roku 1986 za podpory nadace Amerického fondu pro československé uprchlíky (AFCR) povolení k odjezdu do USA. Na přelomu let 1988–1989 žila půl roku v Thajsku a zabývala se poměry v místních táborech pro utečence. V letech 1993 a 2000 strávila několik měsíců v Indii. Od roku 1997 žila v Praze, příležitostně překládala a působila v redakci Mladé fronty Dnes. V roce 2003 strávila téměř dva měsíce v Nigérii. Od roku 2005 žije v Londýně a pracuje jako taxikářka a tlumočnice. Napsala tři desítky knih a působila v řadě periodik. Pro Český rozhlas Plus připravuje pravidelně své glosy.

Výraz lenosti

„Myslím, že jsem líná. Ano, napsala jsem třicet knih, jenomže mě to baví. Takže se vyhýbám poctivé práci a místo toho píšu. Dělat to, co mě baví, považuji stoprocentně za výraz lenosti a jsem přesvědčená, že jsem svůj život prolenošila,“ říká s nadhledem.

„Zejména mládí, protože mé studium nebyl žádný problém. A čím víc stárnu, tím víc vidím, že to prolenošené období, kdy člověk nedělá nic konkrétního, ale jen do sebe vsává svět a pozoruje, jak to všechno je, to se mi vyplatilo nejvíc.“

Patřím k lidem, kteří jsou schopni poučit se ze života v cizí zemi. Iva Pekárková

Nenechám se opít rohlíkem

Pekárková ale svá studia nedokončila a ve čtvrtém ročníku oboru mikrobiologie emigrovala přes Rakousko do Spojených států. Své znalosti ve vědeckém oboru však přesto v životě stále zhodnocuje.

„Možnost chodit do školy a něco se dozvědět považuji za úžasnou věc. Využívám to v psaní a vlastně každý den kolem sebe vidím, jak se mi hodí základ vědy a mé knihy jsou lepší. Protože se nenechám opít rohlíkem,“ říká spisovatelka.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Iva Pekárková bude v souvislosti se svým životem v Londýně mluvit také o brexitu a no go zónách, které podle ní v hlavním městě Velké Británie neexistují.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)