Hergot! – Petra Daňková (2019)

Petra Daňková z organizace Voices of Faith mluví o potřebě většiho zastoupení žen ve strukturách římskokatolické církve.

Natočeno 2019. Premiéra 17. 3. 2019 (ČRo Rádio Wave).

Lit.: Škrob, Jan – Wagner, Petr – Rahimi, Fatima:  Katolická církev musí dát větší prostor ženám, říká aktivistka a římská katolička v Hergot!u. In web ČRo Radio Wave, 17. březen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Petra Daňková je římská katolička, dlouhodobě žije v Německu a je jednou z čelných představitelek mezinárodní organizace Voices of Faith, která usiluje o větší zastoupení žen ve strukturách římskokatolické církve a vůbec o to, aby hlasy žen v církvi byly víc slyšet.

Základní argument je jasný: ženy tvoří polovinu společnosti a stejně tak i polovinu církve. Dává proto smysl, aby měly také možnost se do řízení církve zapojovat a mluvit jejím jménem. Organizace Voices of Faith má konkrétní plán – prosadit, aby do roku 2030 byly ženy v 30 % vedoucích pozic v římskokatolické církvi na všech jejích úrovních. Formální změny fungování církve to nevyžaduje. Je to ale i tak dosažitelné? Petra Daňková je přesvědčena, že jsou tyto změny ve 21. století naprosto nutné. Církev se nachází v krizi, mladí lidé v ni ztrácí důvěru. Tomu se věnuje nová kampaň Voices of Faith nazvaná Overcoming Silence. Můžete napsat papeži Františkovi, proč mají být podle vás ženy v církvi víc slyšet.

Otázka, kterou často dostávají lidé, kteří v římskokatolické církvi usilují o změny tohoto typu, zní, jestli by nebylo jednodušší to vzdát a hledat štěstí v progresivnější církvi nebo náboženské společnosti. „Tahle církev je moje stejně jako pánů biskupů,“ říká Petra Daňková důrazně. Nechce se vzdát účasti na liturgii a oltářní svátosti, do římskokatolické církve se cítí být povolána.

Zajímá vás víc? Jak se Petra Daňková k římskokatolické církvi dostala? A co si myslí o kněžském svěcení žen? Pusťte si celý pořad!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)