Dobré dopoledne – Emil Boček (2019)

Generál Emil Boček byl hostem Hely Dvořákové v příznačný den – 15. března 2019.

Natočeno 2019. Premiéra 15. 3. 2019 (ČRo Vysočina).

Lit.: Dvořáková, Hela: Generál Emil Boček: Po válce jsem lítal už jen na tajňačku, aby to manželka nevěděla. In web ČRo Vysočina, 15. březen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Utekl z domova v šestnácti letech a strastiplnou cestou se dostal přes Maďarsko do Bejrútu, odtud do Francie a Anglie. Bojoval v barvách RAF.

Generál Emil Boček byl hostem Hely Dvořákové v příznačný den – 15. března 2019.

Před 80 lety řekl mamince, otce v té době neměl, že jede lyžovat do Jeseníků. „Měli jsme ale v plánu jít bojovat.“

Složitou cestou se přes Slovensko, Maďarsko dostal do Bejrútu. „Odtud jsme jeli lodí do Francie, kde byla válečná fronta.“ Tehdy ještě jako běžný voják se Emil Boček dostal do Anglie, kde pracoval jako mechanik. „Po jednom incidentu mě zavřeli na 168 hodin. Pak jsem řekl, že chci létat a oni mě pustili na kurz. Stal se ze mě stíhač. Mezi tím jsme ale odjeli do Kanady, byli jsme i v New Yorku.“

Podzim 1944

Na podzim 1944 se zapojil do bojů, resp. do leteckých misí. „Dvakrát mi šlo o život. Jednou mi vypověděl službu motor nad letištěm. Po druhé jsem letěl z Německa a začala mi svítit kontrolka, že motor nedostává benzín. Nakonec i to dobře dopadlo.“

Lítal jsem „na tajňačku“

Po válce se Emil Boček vrátil zpět do Československa. „Pracoval jsem v Kbelích. Když jsem tam pak skončil, řekli nám, že když budeme chtít, můžeme si přijít zalétat. Manželka to ale nesměla vědět, hrozně se bála,“ smál se.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)