Interview Plus – Michael Žantovský (2019)

Bývalý velvyslanec v Británii Michael Žantovský je hostem Interview Plus. Britská vláda požádala o tříměsíční odklad brexitu. Premiérka Mayová doufá, že v mezidobí získá souhlas parlamentu s rozvodovou dohodou s Evropskou unií. Evropská komise ale namítá, že buď má Británie opustit Unii dříve, nebo se zúčastnit i květnových voleb do Evropského parlamentu. Jak daleko je odchod Británie z EU? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2019. Premiéra 21. 3. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Bumba, Jan – Luptáková, Věra: Posun brexitu je noční můra už i pro legislativce Evropského parlamentu. Hrozí vážná ústavní nejistota, varuje Žantovský. In web ČRo Plus, 21. březen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Přiblížilo se, nebo spíš oddálilo datum odchodu Británie z Evropské unie? Poslední vývoj kolem brexitu, který má (nebo měl) proběhnout už za osm dní, totiž znamená hlavně chaos.

Ředitel Knihovny Václav Havla a bývalý český velvyslanec ve Spojeném království Michael Žantovský v Interview Plus řekl, že nad otázkou, jaký vůbec má smysl termín brexitu prodlužovat, si teď lámou hlavu asi všichni. „Je to bezprecedentní stav a dlouho se v mezinárodní diplomacii něco podobného nestalo.“

Není prý sporu o tom, že nejednotnost britského parlamentu staví Spojené království do daleko slabší pozice, než je dnes evropská 27. „Do poslední chvíle si ale budou Britové testovat evropskou jednotu a hledat názorové rozdíly,“ myslí si Žantovský.

Britská premiérka Theresa Mayová už oficiálně požádala Evropu o odklad do konce června. S žádostí ale musí souhlasit všechny členské státy. Dnes už víme, že zatímco některé státy (včetně Česka nebo Rakouska) předem souhlasí, francouzský prezident Emmanuel Macron, alespoň podle spekulací médií, hodlá návrh vetovat.

Problém jsou volby

Kámen úrazu jsou totiž volby do Evropského parlamentu (EP), které u nás proběhnou 24. −25. května. Evropská komise už varovala, že před definitivním rozhodnutím o posunu termínu brexitu je nejdřív potřeba vyřešit otázku voleb, tedy jestli se jich má zúčastnit i odcházející Británie, nebo ne. A nejen tu.

„To je pro legislativce teď opravdu noční můra,“ přiznává bývalý diplomat. I proto, že se termín voleb kvapem blíží.

„Právně by vznikla ústavní nejistota, která by mohla ohrozit chod celé Unie. Pokud by totiž Velká Británie byla pořád členem, a to bude až do dne brexitu (29. března, nebo 30. června), mají britští voliči právo volit své zástupce i do parlamentu.“

Britů je dnes v EP 73, vož je celá desetina celkového počtu. „Jenže mezitím Unie změnila vzájemné poměry. Snížila počet poslanců, aby kompenzovala úbytek křesel a teď by se to zas mělo měnit?“ Až dosud se předpokládalo, že se po odchodu Spojeného království sníží počet poslanců ze 751 na 705. Část uvolněných křesel (46) mělo být dočasně zmrazeno a obsadit je měli politici z případných nových členských zemí.

Chybět mi bude britská demokracie

Michael Žantovský zná Británii jako své boty. Co mu bude po brexitu nejvíc chybět? „Je to jejich přístup k demokracii a jejím pravidlům, který je v lidech hluboce zažitý a zakořeněný. Funguje i dnes, navzdory tomu, že nemají psanou ústavu,“ odpovídá.

Přes velký pokřik v parlamentu nakonec všichni akceptují jeho rozhodnutí. „Je to vidět i na přístupu k referendu, na rozdíl od toho kontinentálního a trochu i utilitářského systému. Když se tady jedno referendum nepovede podle našich představ, tak uděláme druhé… V Británii se o druhém brexitovém referendu hovoří jako o zradě na voličích i na principech demokracie.“

To, co dnes vidíme ve Westminsteru, je podle Žantovského zmatek a nevídaný chaos, který stabilitě země jistě neprospívá. „Ale nevidíme společenský rozvrat, rozvrat v hospodářství nebo nějaké násilí na ulicích. Z toho usuzuji, že britský systém stále funguje v demokratických mantinelech,… což je nesrovnatelné s tím, co se děje v Paříži. Tam se už vnitropolitické konflikty vylily mimo instituce, kam patří,“ dodává Michael Žantovský v Interview Plus.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)