Černá historie 1/13 (2019)

Podcast webu Info.cz o hrdinech, zrádcích i obyčejných lidech, které zasáhly zlomové okamžiky 20. století. Připravila Aneta Černá.

Natočeno 2019. Webová premiéra 1. dílu 11. 4. 2019, 13. dílu 26. 10. 2019 (Český podcasting, 9:00 h.). K poslechu zde.

Obsah: 1. František Pecháček – 2. Marie Navarová – 3. Pravomil Raichl – 4. Růžena Vacková – 5. Vladimír Petřek – 6. Štěrbová – 7. Ginz – 8. Božena Kropáčková – 9. Fuksa – 10. Rakša – 11. Nepolapitelný Jan – 12. Bernášková – 13. Karel Kutlvašr

Lit.: Černá, Aneta: Nacisté ho mučili 17 měsíců, ale nezradil. Odbojáře Pecháčka pak rozsápala cvičená doga. In web Info.cz, 12. 4. 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: František Pecháček byl posledním popraveným spolupracovníkem výsadku Anthropoid. Mistr světa v gymnastice, sokol a nadšený vlastenec významně pomohl Janu Kubišovi a Josefu Gabčíkovi uskutečnit útok na Reinharda Heydricha. Mimo to byl autorem sletové skladby Přísaha republice, kterou sokolové v napjatém období před Mnichovskou dohodou demonstrovali odhodlanost bojovat za svoji zemi. Byl velitelem odbojové organizace Obec sokolská v odboji, a proto ho nacisté po zatčení krutě a dlouho vyslýchali, aby jim sdělil informace o dalších odbojářích. Brutálnímu mučení odolával 17 měsíců. Pecháčkův příběh přibližuje první díl podcastu Černá historie, který na INFO.CZ připravuje Aneta Černá. Nový díl bude vycházet každý lichý týden v pátek ráno.

Lit.: Černá, Aneta: Nesnášela nacisty, přesto pomohla Heydrichovi. Navarová doplatila na svou laskavost. In web Info.cz, 26. dubna 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je morální povinností pomoci raněnému, i když je to nepřítel? Marie Navarová nad touto otázkou nezaváhala. Bývalá zdravotní sestra byla přímo u toho, když parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík z výsadku Anthropoid zaútočili 27. května 1942 na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. I když se Navarová sama angažovala v odboji a pomáhala vězňům na Pankráci, přiběhla jako první k raněnému Heydrichovi a zajistila mu odvoz do nemocnice. Nacisté jí za to dali finanční odměnu, kterou nesměla odmítnout. Přestože peníze věnovala na charitu, po válce ji soud označil za kolaborantku. Život této ženě, která chtěla pomáhat, zničili nacisté a po nich i komunisté… Příběh Marie Navarové přibližuje druhý díl podcastu Černá historie, který na INFO.CZ připravuje Aneta Černá. Nový díl vychází každý lichý týden v pátek ráno.

Lit.: Černá, Aneta: Chtěl zastřelit komunistického žalobce a pomstít nevinné. Raichla ale zradilo srdce. In web Info.cz, 10. května 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pravomil Raichl v životě dvakrát unikl jisté smrti. Chtěl bojovat proti nacistům, a proto se rozhodl odejít za hranice a připojit se k zahraničnímu odboji. Na hranicích ho ale zadrželi Sověti, který si mysleli, že je německým špiónem, a uvrhli ho do gulagu. Pokusil se utéct, ale chytili ho a odsoudili k smrti. Zachránil se jen díky tomu, že v Buzuluku začala vznikat československá jednotka, ke které se připojil. Po válce zase bojoval proti komunistům tak vehementně, že opět dostal trest smrti. Prezident Edvard Beneš rozsudek ale odmítl podepsat. Příběh Pravomila Raichla, jenž se nesmířil s tím, že polistopadová justice nepotrestala komunistické zločince a rozhodl se spravedlnost bránit vlastními zbraněmi, je tématem dalšího dílu podcastu Černá historie, který na INFO.CZ připravuje Aneta Černá. Nový díl vychází každý lichý týden v pátek ráno.

Lit.: Černá, Aneta: Odporovala komunistům, tak ji nechali nahou trpět v cele. Vacková se obětovala pro ostatní.  In web Info.cz,  7. června 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Profesorka Růžena Vacková neváhala pro ostatní obětovat vše. Za války se angažovala v odboji a povstalci ji na Pankráci osvobodili zřejmě jen hodiny před popravou. Vzepřela se komunistům a spolu se svými studenty pochodovala na Hrad protestovat proti únorovému převratu v roce 1948. Za mřížemi pak strávila skoro 16 let. Odmítla navíc žádat o amnestii. Podle svého svědomí se ničím neprovinila a navíc nechtěla být propuštěna, pokud by za mřížemi zůstali jiní vězni. Kvůli svému přesvědčení odmítala pracovat v neděli. Dozorkyně ji za to posílaly do korekce, kde musela vždy na holé zemi trávit několik dnů nahá, potmě a bez jídla. Přesto ji to nezlomilo… Příběh statečné Růženy Vackové, jedné z nejdéle internovaných politických vězeňkyň, jejíž osud se v mnohém podobá životu Milady Horákové, je tématem dalšího dílu podcastu Černá historie, který na INFO.CZ připravuje Aneta Černá. Nový díl vychází každý lichý týden v pátek ráno.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)